Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Žarić: Obezbijeđen siguran energetski sistem

Žarić: Obezbijeđen siguran energetski sistem

SARAJEVO, Generalni direktor „Elektroprenosa BiH“ Matan Žarić izrazio je zadovoljstvo radom entitetskih premijera u ovoj godini u okviru Skupštine i Upravnog odbora kompanije i naglasio da je obezbijeđen siguran energetski sistem.

„Sve ono što nije urađeno u posljednjih osam godina, uspjelo se uraditi u pet-šest mjeseci. Usvojeni su planovi poslovanja, krenulo se u proces investiranja i održavanja, te obezbijeđen siguran energetski sistem“, navodi Žarić.

Prema njegovim riječima, posao u vezi sa formiranjem kadrovske strukture u Upravi „Elektroprenosa BiH“ gotovo je završen. „Imenovali smo novu Upravu, još nismo direktore operativnih područja – to ćemo uskoro završiti, i formiraćemo odbor za reviziju“, precizira Žarić.

„Elektroprenos BiH“ je usvojio godišnji i trogodišnji plan poslovanja, kao i plan investicija, što je potvrdila Regulatorna agencija za električnu energiju BiH /DERK/.

Usvojen je i desetogodišnji plan poslovanja koji sada pregleda „Nezavisni operator sistema“, te se kreće u realizaciju planova.
Žarić navodi da „Elektroprenos BiH“ planira da u ovoj godini primi 193 nova radnika. „Prioritetno smo jedan dio konkursa za 93 radnika već raspisali. Pet komisija će raditi testiranje i izvršiti odabir kandidata. Sredinom juna raspisaćemo konkurs za preostalih 100 radnika“, pojašnjava on.

On je podsjetio da je na sastanku entitetskih premijera i predstavnika EU u Briselu 23. marta izražen stav evropskih zvaničnika da BiH neće ništa uraditi na ovom planu, te da je cilj sastanka da entiteti samo uzmu 100 miliona KM od akumulirane dobiti „Elektroprenosa BiH“.

„Tada su premijeri rekli da nije bitno tih 100 miliona KM, već je bitno da se proces investicija deblokira. Mi smo sve završli i dostavili Briselu, od kojeg je stigla pozitivna reakcija“, navodi Žarić.

On je  najavio da će 5.juna u Briselu biti održan sastanak o energetici u BiH, koji se neće odnositi samo na električnu energiju, već i na gas i sve druge oblasti u energetici.

Žarić je naglasio da je ova kompanija sve vrijeme dok su trajale poplave obezbjeđivala struju za potrošače, te da je pretrpila oko dva miliona KM štete, usljed poplava i klizišta.

„Prekidi u napajanju električnom energijom su nastajali zbog problema na distributivnim objektima. Mi smo se uspjeli organizovati, kupili smo pumpe, pa u trafo-stanicama nismo imali velikih šteta“, ističe Žarić.

Osam „trafo stanica-110″ bilo je van pogona zbog poplava, pored ostalih i na području Doboja i Čelinca, ali su sve vraćene u pogon. Većih šteta bilo je kod stubova – šest-sedam ih je slomljeno na području Tuzle i kod Laktaša, ali će u narednom periodu biti obnovljeni.

„Sada nas očekuju štete zbog klizišta oko Tuzle, gdje je ugroženo deset dalekovoda, među kojima tri koja su posebno skupa – to su 400 kilovatni dalekovodi na relacijama Tuzla – Ugljevik i Tuzla – Banjaluka.

Nije bilo rušenja dalekovoda, ali je bilo potkopavanja stubova. Velike štete su pretrpljene, jer će se možda na tom potezu morati dodatno ankerisati cijeli kanal Vrbasa“, navodi Žarić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti