Petak 1. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGasovod od nacionalnog interesa

Gasovod od nacionalnog interesa

BEOGRAD, Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je realizacija gasovoda “Južni tok” od nacionalnog interesa za Srbiju i smatra da niko neće uzeti sebi za pravo da ugrozi energetsku stabilnost građana u ovom dijelu Evrope. 

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da Vlada Srbije nije donijela odluku da obustavi radove na dionici gasovoda kroz Srbiju.

“Čekamo da vidimo šta će se dalje desiti. Što se Srbije tiče, spremni smo za realizaciju gradnje”, izjavio je Dačić.

On je naglasio da od Rusije, pa do krajnjeg cilja “Južnog toka”, samo Srbija nije članica EU i da bi o problemima koji su uslijedili trebalo da se izjasne i neki drugi, kao što su Italija, Austrija, Mađarska, Bugarska, jer imaju potpisane sporazume sa Rusijom.

EU je u prošlu srijedu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju “Južnog toka”, zbog usaglašavanja bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju tog gasovoda toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Govoreći o proteklim izborima na samoproglašenom Kosovu, Dačić je naglasio da će nakon njih biti omogućeno brzo konstituisanje zajednice srpskih opština, što je predviđeno briselskim sporazumom.

“Vlada Srbije je zadovoljna odlukom Srba na Kosovu da učestvuju na izborima i da sami izaberu svoje legitimne organe, kako neko ne bi, navodno u ime Srba, davao legitimitet jednostranim odlukama koje su Albanci donosili u prošlosti”, rekao je Dačić.

Govoreći o ukrajinskoj krizi i odnosu Beograda prema njoj, Dačić je naglasio da Ukrajina neće okretati leđa svojim prijateljima u EU ali da Srbija, sa druge strane, mora da zna šta su njeni prioriteti.

“U ovom trenutku Srbija mora da vodi računa o tome da traži balans između približavanja EU i odnosa prema našim tradicionalnim prijateljima”, istakao je Dačić.

Povodom najava da će Srbiju posjetiti predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koga smatraju nepoželjnom osobom u EU, Dačić je rekao da to nije u nadležnosti Vlade Srbije, već da je riječ o aktivnostima predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

On je podsjetio da je Nikolić bio u posjeti Bjelorusiji i da će ovo biti Lukašenkova uzvratna posjeta i da “ona nije uperena ni protiv koga”.

“Riječ je o bilateralnim odnosima između dvije zemlje. Time ne želimo da narušavamo zajedničku spoljnu politiku EU, ali, kao što još jednom govorim, u nekim pitanjima Srbija ponekad ima drugačiji stav”, zaključio je Dačić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti