Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRealizacija projekta "Južni tok" nije sporna

Realizacija projekta “Južni tok” nije sporna

SARAJEVO, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da realizacija projekta izgradnje gasovoda “Južni tok” nikad nije bila sporna, te upozorio da postoji tendencija da se od svakog pitanja “pravi politika”.

“Republika Srpska je dio tog projekta i imamo proceduralne probleme unutar BiH, za koje sam uvjeren da će biti riješeni”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da “postoji samoživost BiH”, uprskos činjenici da bi to trebalo da bude zemlja koja je u funkciji entiteta, a ne kočnica za njihov razvoj.

Predsjednik Srpske istakao je da će se raditi na tome da se postigne direktan ugovor sa Ruskom Federacijom na realizaciji projekta “Južni tok”.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva određenu saglasnost Parlamentarne skupštine BiH, i to će biti prvi put da se koristi taj mehanizam, pošto Savjet ministara BiH nije našao za shodno da riješi to pitanje.

“Bez namjere da se to shvati kao prijetnja, srpski predstavnici nemaju razloga ništa drugo da rješavaju kada se sprečava tako važan projekat za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu, gdje je prisustvovao prijemu koji je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko organizovao povodom Dana Rusije – 12. juna.

Harčenko izrazio je uvjerenje da će projekat “Južni tok” biti realizovan uprkos, kako je naveo, vještačkim teškoćama koje se postavljaju pred njega.

“Računamo da će biti nastavljen i napor Srpske za realizaciju projekta `Južni tok`. Zajedno, `rame uz rame`, ćemo savladati sve prepreke i smetnje koje postoje u ovom trenutku i vještački su izazvane”, poručio je Harčenko. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti