Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasStano: Srbija da primjenjuje odredbe Trećeg energetskog paketa

Stano: Srbija da primjenjuje odredbe Trećeg energetskog paketa

BEOGRAD, BRISEL, Srbija kao članica Evropske energetske zajednice mora od početka sljedeće godine početi da primjenjuje odredbe takozvanog Trećeg energetskog paketa, što pogađa planiranu izgradnju gasovoda “Južni tok”, rekao je Peter Stano, portparol komesara za proširenje EU Štefana Filea.

“Pravila energetskog paketa u vezi sa potpunom liberalizacijom energetskog tržišta i načelom razdvajanja distributera i proizvođača moraju da počnu da se primjenjuju od 1. januara 2015“, rekao je Stano novinarima u Briselu.

Komentarišući izjavu bivšeg ministra energetike Srbije, a sada potpredsjednika Vlade Srbije Zorane Mihajlović da će i Srbija morati da obustavi radove, Stano je rekao da je ta izjava “primljena k znanju” u Briselu, prenose beogradski mediji.

“Još nismo dobili nikakvo zvanično obavještenje iz Beograda na tu temu, ali naš stav je da sve odredbe Trećeg paketa moraju da budu primijenjene”, rekao je Stano i dodao da je Evropska komisija spremna da pomogne Vladi Srbije da ispuni ovu obavezu.

Evropska komisija je odranije čvrsta u stavu da projekat “Južni tok”, koji doprema ruski gas kroz Srbiju i šest zemalja članica EU, nije u skladu sa Trećim energetskim paketom.

S obzirom na to da Srbija nije članica EU, za nju ova naredba ne važi, ali je dužna da se pridržava pravila Evropske energetske zajednice kojoj je već pristupila. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti