Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBez dogovora o gasu, pregovori se nastavljaju

Bez dogovora o gasu, pregovori se nastavljaju

KIJEV,  Pregovori delegacija Rusije, Ukrajine i Evropske komisije o pitanju isporuke ruskog gasa Ukrajini i plaćanju duga, okončani su bez dogovora, ali će biti nastavljeni danas, saopštio je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan.

“Sve strane su izložile stavove. Nije pronađeno riješenje. Na prijedlog evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera diskusija će biti nastavljeni danas”, izjavio je Prodan sinoć novinarima nakon pregovora u Kijevu.

Portparol ruske kompanije “Gasprom” Sergej Kuprijanov juče je izjavio da je ruska delegacija spremna da za kompromisno rješenje.

“Spremni smo da nesporazum riješimo na civilizovan način. Eskalacija nije ni u čijem interesu”, naveo je u otvorenom pismu, koje je objavljeno juče prije početka pregovora, generalni direktor ukrajinske kompanije “Naftogas” Andrij Kobolev.

Prethodna runda pregovora pod okriljem EU održana je u srijedu, 11. juna, u Briselu, ali je okončana bez uspjeha.

Ukrajina je odbila prijedlog predsjednika Rusije Vladimira Putina da Kijev plati gas po cijeni 385 dolara za 1.000 metara kubnih, što je 100 dolara ispod ranije cijene koju je zahtijevala Moskva.

Ruska naftna kompanija “Gasprom” saopštila je da očekuje da Kijev uplati ukrajinski dug za gas od 1,95 milijardi dolara do 10.00 časova u ponedjeljak, 16. juna.

Ukoliko Kijev ne izmiri taj dug do navedenog roka, uslijediće prekid isporuke.

Ukrajina je izrazila spremnost da prihvati kompromis na osnovu ponude Evropske komisije da cijena bude 326 dolara. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti