Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU Kijevu nastavljeni pregovori o gasu

U Kijevu nastavljeni pregovori o gasu

KIJEV,  U Kijevu su večeras nastavljeni pregovori Rusije i Ukrajine, uz posredovanje EU, o isporuci ruskog gasa Ukrajini, potvrdio je izvor iz EU.
Na pregovorima učestvuju direktor ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler, vršilac dužnosti ukrajinskog premijer Arsenij Jacenjuk i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, navodi RIA “Novosti”.

Rusija je zaprijetila da će prekinuti snabdijevanje Ukrajine gasom, ako Kijev do sutra ne plati dug od 1,95 milijardi dolara.

Od toga je 1,45 milijardi dolara dug za novembar i decembar prošle godine, a 500 miliona dolara avans za april i maj ove godine.

Ukoliko Ukrajina plati taj iznos duga, ruska kompanija “Gasprom” je, tokom dosadašnjih pregovora, pristala da se retroaktivno preračuna ukrajinski dug za april i maj i da im za ostatak duga za april i maj produži rok plaćanja do 26. juna.

Ruska strana je ponudila Ukrajini i gas po cijeni nižoj za 100 dolara tako da bi ona iznosila oko 385, umesto 485 dolara za milion za 1.000 metara kubnih gasa.

Etinger je rekao da je ruski prijedlog da se cijena od 385 dolara u načelu prihvatljiv za EU, ali da još treba utvrditi detalje o rokovima plaćanja i zapremini isporučenog gasa.

Ukoliko ne bude postignut dogovor Rusija je zaprijetila da će obustaviti isporuku gasa Ukrajini, što bi ugrozilo snabdijevanje većeg djela Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti