Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKovačević: RiTE "Gacko" bilježi rekordne rezultate

Kovačević: RiTE “Gacko” bilježi rekordne rezultate

GACKO, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević pohvalio je rad menadžmenta u Rudniku i Termoelektrani “Gacko”, ističući da ovaj energetski gigant bilježi rekordne rezultate što je veoma važno ne samo za energetski sistem, već za cijelu Republiku Srpsku.

“Rukovodstvo Rudnika i Termoelektrane zahvaljujući odgovornom, domaćinskom i vrlo predanom radu unapređuje poslovanje, te bilježi sve bolje proizvodne rezultate”, rekao je Kovačević, podsjetivši da su prošle godine zabilježili rekordne, odnosno istorijske rezultate u proizvodnji električne energije.

Napominjući da RiTE “Gacko” proizvodi jednu trećinu ukupne električne energije u Srpskoj, Kovačević je rekao da je neophodno da se i dalje unapređuje poslovanje, ali i da se ukaže na neke nedostatke, odnosno šta nije dobro urađeno da bi se u narednom periodu otklonili problemi.

“Stanje na kopovima nije baš najbolje i sugerisao sam i od uprave zahtijevao da u narednom periodu hitno preduzme sve mjere da ne bi došlo do zastoja sistema, odnosno nedostatka uglja ili poremećaja u proizvodnji električne energije”, rekao je Kovačević i podvukao da se to ne smije desiti.

On je istakao da se moraju iskoristiti sve mogućnosti za nesmetan rad temoelektrane i da se obezbijede dovoljne količine uglja, te da se događaji moraju predviđati kako bi ovo preduzeće u narednom periodu bilježilo još bolje rezultate.

Izvršni direktor Rudnika Gacko Srđan Milović istakao je da Rudnik proizvodi dovoljne količine uglja za nesmetan rad Termoelektrane, poručujući da u ovoj godini ne bi trebalo biti problema o tom pitanju i da se neće dozvoliti da Termoelektrana stane sa radom.

“Imamo određen zaostatak u otkrivci koji narušava poslovanje i taj problem je višedecenijski, ali i probleme sa određenom tehničkom dokumentacijom”, naveo je Milović i istakao da će ti problemi biti sistemski rješavani.

On je dodao da i nove mjere Vlade Republike Srpske traže puno više zalaganja, dodatnu proizvodnju, kao i izvjesnu vrstu pomoći i državi i narodu, zbog posljednjih dešavanja u vezi sa poplavama, izražavajući nadu da će zaposleni uspješno odgovoriti svim zahtjevima.

Milović je rekao da se Rudnik nalazi u jednom specifičnom trenutku, jer je površinski kop “Gračanica” koji je bio aktivan već 30 godina zatvoren i da je u fazi otvaranje novog kopa “Gacko”.

“Otvaranje novog kopa podrazumijeva i velike investicije. Sada nismo u mogućnosti da ulažemo neki veliki novac, ali ćemo preduzeti sve mjere kako bi te aktivnosti obavili sopstvenim resursima”, naveo je Milović.

Govoreći o stanju postojeće mehanizacije na Rudniku, on je rekao da mehanizacija nije dovoljna da obavi sve poslove koji se očekuju u narednom periodu, ali da će se taj problem riješiti podizanjem pouzdanosti mašina kojim raspolažu i nabavkom minimuma mehanizacije koja je neophodna da održi ovaj objekat u kontinuiranom radu.

Milović je resornom ministru uručio studiju opravdanosti RiTE “Gacko” za dobijanje koncesije uglja i proizvodnju električne energije koju do sada nije imala zbog čega nije imala pravo raspolaganja sirovinama.

On je istakao da bi se dobijanjem koncesije stvorili preduslovi da RiTE “Gacko” u ovom obliku radi narednih 25 do 30 godina.

U RiTE Gacko najavili su četrdesetodnevni remont koji će početi u petak, 20. juna.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti