Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDopunjuje se skladište u Banatskom dvoru

Dopunjuje se skladište u Banatskom dvoru

BEOGRAD, Kompanija “Srbijagas” ubrzano dopunjuje skladište gasa Banatski dvor zbog ukrajinske krize, a zalihe su dovoljne za dva do tri mjeseca, i to uz štednju i veće korišćenje drugih energenata, saznaje RTS.

Stručnjaci upozoravaju da će ukrajinska kriza povećati potražnju koja se mora odraziti i na cijene gasa.

“Prvo će evropska skladišta gasa zadovoljiti svoje potrebe, pa će poslije pokazati višak na tržištu. Taj višak će svakako biti skuplji od gasa koji sada nabavljamo od `Gasproma`”, napominje Voja Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Da bi se u privredi smanjila potrošnja gasa, gdje god to bude moguće, preći će se na mazut, dok se na veću proizvodnju struje za sada ne može računati, zbog poplavljenih kolubarskih kopova.

Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ističe da je aktuelna elektroenergetska situacija vrlo ozbiljna, te da proizvodnja iz termoelektrana i hidroelektrana ne zadovoljava dnevne potrebe za strujom, koja se mora uvoziti.

Potražnja za gorivom već je povećana zbog godišnjih odmora, a krize u Iraku i Ukrajini dižu cijene sirove nafte na berzama.

Stručnjaci smatraju da je u narednom periodu neophodna štednja svih energenata da bi se ublažile eventualne nestašice. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti