Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPočeo remont postrojenja u Termoelektrani Gacko

Počeo remont postrojenja u Termoelektrani Gacko

GACKO, U Termoelektrani Gacko počeo je redovni godišnji remont postrojenja koji će koštati oko šest miliona maraka i biće finansiran iz vlastitih sredstava, potvrdio je izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj ovog preduzeća Borivoje Vujičić.

On je istakao da će četrdesetodnevni remont imati za cilj postizanje veće pouzdanosti i sigurnosti postrojenja, što će doprinijeti da se održi stabilan proces proizvodnje električne energije.

Vujičić je napomenuo da su, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu i “Elektroprivredi”, na vrijeme obezbijeđene dovoljne količine rezervnih dijelova, kao i specijalne usluge za izvođenje radova.

“Akcenat je da se održi proces proizvodnje u što većem stepenu pouzdanosti i da se sagleda stanje raspoložive opreme kako bi u narednom periodu bile izvršene pripreme za kapitalni remont 2017. godine, s ciljem da se radni vijek produžili za 50.000 do 70.000 sati rada u odnosu na projektovani od 200.000 sati”, rekao je Vujičić.

On je podsjetio da se najmanje pet planskih zastoja u toku godine uradi zbog mehaničkog čišćenja cijevnog sistema kotla od šljake, a da je znatan broj neplanskih zastoja zbog pucanja cijevnog sistema kotla zbog zašljakivanja.

“Sve ovo su posljedice sagorijevanja gatačkog uglja što znatno umanjuje stepen raspoloživosti Termoelektrane u toku godine”, kaže Vujičić.

On je istakao da će se u ovom remontu pokušati iznaći modus u procesu sagorijevanja gatačkog lignita koji je kompleksan, jer izaziva mnoge probleme u proizvodnji zbog čega će se primijeniti novi metod primjene aditiva za poboljšanje procesa sagorijevanja i procenta efikasnosti iskorištavanja raspložive toplotne vrijednosti.

“U toku remonta pripremićemo postrojenje, nakon čega ćemo primjenjivati tu novu metodu, tako da očekujemo ostvarenje elektroenergetskog bilansa u obimu koji je planiran od 1.650 gigavat časova”, kaže Vujičić i dodaje da će, ako se ovaj proces sagorijevanja pokaže modernim, imati i obim proizvodnje veći od planiranog.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti