Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPočela izgradnja Hidroelektrane „Mrsovo“

Počela izgradnja Hidroelektrane „Mrsovo“

RUDO, Radovi na izgradnji Hidroelektrane „Mrsovo“ kod Rudog instalisane snage 36,8 megavata danas su zvanično počeli potpisivanjem Povelje i polaganjem kamena temeljca, koje su obavili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik „Komsar enerdži grupe“ Rašid Sardarov.

Dodik je rekao da je vlasnik „Komsar enerdžija“ obezbijedio sredstva za ovu investiciju u iznosu od 200 miliona KM.

„Ova investicija je dokaz da Vlada Republike Srpske ulaže maksimalne napore za razvoj istočnog dijela Republike Srpske. Dokaz za to je i izgradnja saobraćajnice i tunela na Čemernu, zatim ulaganje u izgradnju Andrićgrada i ovaj hidroenergetski objekat u Rudom“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da Serdarov i njegova kompanija ulažu dosta novca u Republiku Srpsku i istakao da će tako biti i ubuduće.
Serdarov je rekao da će ova investicija omogućiti narodu ovog kraja da bolje živi, da se poboljša njegova socijalna struktura i da mladi ljudi ostaju da žive u ovoj opštini.

„Na vrijeme su pribavljene građevinska i ekološka dozvola. Namjera je investitora da hidroelektrana ne naruši prirodnu sredinu i ljepotu ovog kraja i trud građana ove opštine da rijeka Lim bude čista i bistra“, rekao je Serdarov.

On je naveo da se u Republici Srpskoj osjeća kao kod svoje kuće i zahvalio za to predsjedniku Dodiku.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da Hidroelektrana „Mrsovo“ neće imati značajniju akumulaciju i da se ona svrstava u red protočnih hidroelektrana.

„Značajno je da će na ovom hidroenergetskom objektu, kada bude završen, biti zaposleno 25 radnika i stručnjaka“, istakla je Golićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević zahvalio je kompaniji „Komsar enerdži“ koja, osim ovog hidroenergetskog objekta, ulaže i u energetska postrojenja u Ugljeviku.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da Ruđani doživljavaju ovaj projekat kao početak razvoja skoro zamrlog grada i njegove industrije, otvaranja novih radnih mjesta i napretka u svakom pogledu.

Vrijednost investicije u Hidroelektranu „Mrsovo“ je 200 miliona KM. Pod akumulacionim jezerom biće oko 200 hektara zemljišta, a voda će doći do regionalnog puta Brodar – Rudo – Priboj.

Godišnja proizvodnja hidroelektrane biće 141 gigavat-čas električne energije. Ona će biti priključena na elektroenergetski sistem Republike Srpske.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić, narodni poslanici, načelnici susjednih opština i drugi gosti. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti