Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Toplani“ garancija na zaduženje od 10 miliona evra kod EBRD

“Toplani“ garancija na zaduženje od 10 miliona evra kod EBRD

PRIJEDOR, Odbornici Skupštine grada Prijedora dali su juče preduzeću “Toplana” garanciju na zaduženje od deset miliona evra uz pomoć kojih bi “Toplana” sa mazuta trebalo da pređe na biomasu. 

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da mazut za jednu sezonu grijanja prijedorsku “Toplanu” košta više od pet miliona maraka, a da bi biomasa koštala oko milion i po maraka po sezoni.

“Mi smo postavili cilj da iduće godine imamo grijanje na biomasu, jer je pitanje da li bismo ovako skupo grijanje kao što je na mazut mogli izdržati još dvije sezone”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru u pauzi sjednice lokalnog parlamenta.

Direktor “Toplane” Prijedor Ljiljana Despotović rekla je da su ovo preduzeće, grad Prijedor i Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ potpisali mandatno pismo o izgradnji nove toplane, na šta se Prijedor odlučio zbog visoke cijene mazuta i zbog dostupnosti biomase.

“Cilj koji smo zacrtali je da s grijanjem na biomasu otvorimo sezonu grijanja 2015/2016. i da od tada imamo za deset odsto kvalitetnije, a istovremeno za 20 odsto jeftinije centralno grijanje”, rekla je Despotovićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da nakon grada Prijedora garancije na ovo zaduženje treba da daju i Vlada Republike Srpske i Savjet ministara BiH, ističući da će “Toplana” biti sposobna da vraća kredit, te da tokom 2017. i 2018. godine ima namjeru da gradu Prijedoru vrati i dva miliona KM pozajmice.

“Osim deset miliona evra kredita, već smo dobili tri miliona evra donaciju Švedske agencije za međunarodni razvoj SIDA. Projekat podrazumijeva izgradnju dva nova kotla za biomasu po deset megavata za proizvodnju toplotne energije, a osim toplotne proizvodićemo i dva megavata električne energije”, navela je Despotovićeva.

Prema njenim riječima, prijedorska “Toplana” spremna je i za mogućnost priključka na gasovod “Južni tok”, gdje bi, u slučaju da se ovaj projekat bude realizovao u Republici Srpskoj, postojećim kotlovima na mazut trebalo promijeniti samo gorionike da bi mogli prihvatiti gas kao energent.

Protiv odluke o davanju garancije “Toplani” Prijedor glasala su četiri od pet odbornika Srpske demokratske stranke /SDS/.

Šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora Dušan Berić rekao je da se ovo preduzeće uz pomoć garancija gradskog budžeta godinama zadužuje kod banaka, da su te garancije naplaćene, pa je “Toplana” postala dužnik gradskog budžeta, te da je onda Skupština grada te dugove pretvarala u vlasničke akcije grada.

“Centralno grijanje koristi oko 20 odsto domaćinstava u Prijedoru i nije nije normalno da preostalih 80 odsto domaćinstava, koja se griju o vlastitom trošku, kroz ovaj budžet finansiraju i grijanje za korisnike usluga toplane”, rekao je Berić.

Odbornici Skupštine grada Prijedora dali su i saglasnost da “Toplana” može koristiti zemljište Rudnika željezne rude /RŽR/ “Ljubija” za uzgoj brzorastuće šume.

RŽR “Ljubija” ima pravo korištenja oko 2.400 hektara zemljišta u Ljubiji, Tomašici i Omarskoj, a oko deset odsto tog zemljišta je degradirano i napušteno, te, kao takvo, pogodno za proizvodnju drvne biomase.

Rok otplate kredita kod EBRD-a je 15 godina, grejs period četiri godine, kamata jedan odsto plus šestomjesečni Euribor, koji je trenutno manji od o,5 odsto, a jednokratna naknada jedan odsto. Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti