Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRemont Termoelektrane "Gacko" se odvija predviđenom dinamikom

Remont Termoelektrane “Gacko” se odvija predviđenom dinamikom

GACKO, Remont Termoelektrane “Gacko” odvija se predviđenom dinamikom, a, u okviru aktivnosti, specijalne ekipe saniraju oštećenja na dimnjaku visine 160 metara, potvrdio je izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj ovog preduzeća Borivoje Vujičić.

Vujičić je rekao da se radovi izvode na unutrašnjoj strani dimanjaka od vrha do dna, te da se specijalne ekipe pomoću konopaca spuštaju dimnjakom da bi mogle da urade posao.

Prema njegovim riječima, u remontu koji je počeo 20. juna uzimaju se uzorci i snimci za ocjenu stanja materijala cjevovoda i parovod bloka.

“Rezultati ispitivanja biće korišteni za određivanje obima kapitalnog remonta za 2017. godinu”, kaže Vujičić i dodaje da je realno očekivati da remont bude urađen kvalitetno i u planiranom roku, jer su na vrijeme obezbijeđeni potrebni rezervni dijelovi i materijali, te obezbijeđena stručna i specijalistička radna snaga.

On je podsjetio da je za prvih šest mjeseci ove godine Termoelektrana proizvela 845,10 gigavat-časova električne energije, što je 97,36 odsto u odnosu na plan.

Vujičić napominje da plan nije ostvaren iz dva razloga i to zbog četiri neplanskih zastoja i zbog niže toplotne vrijednosti raspoloživog goriva u odnosu na planirani.

“Za ovu proizvodnju utrošeno je 1.210.086 tona lignita, što je 4,81 odsto više u odnosu na plan, i 1.348 tona mazuta, što je za 48 tona više od plana”, naveo je Vujičić.

On je rekao da je za prvih šest mjeseci ove godine, uprkos veoma lošim vremenskim uslovima, proizvedeno 1.096.959 tona uglja, što je 2,52 odsto više od plana, a u istom periodu otkopano je 3.037.693 metara kubnih čvrste mase, od planirana četiri miliona.

“Veoma loši vremenski uslovi znatno su uticali na ostvarivanje plana proizvodnje otkrivke, kao i na neplanski zastoj raspoložive opreme”, napomenuo je Vujičić.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti