Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEgipat poskupljuje gorivo za 78 odsto

Egipat poskupljuje gorivo za 78 odsto

KAIRO, Gorivo u Egiptu poskupljuje do 78 odsto od subote, rekao je izvor iz ministarstva za naftu i objasnio da je to odavna očekivani korak u težnji da se ukidanjem subvencija smanji budžetski deficit.

Subvencije za hranu i energiju tradicionalno pojedu četvrtinu državnog novca, a egipatska vlada želi reformisati program subvencija i oživjeti privredu pogođenu trogodišnjim političkim previranjima.

Vlade koje su se izmjenjivale u Egiptu dosad nisu smanjivale subvencije u strahu od bijesa naroda koji je navikao na jeftino gorivo.

“Povećane cijene počeće se primjenjivati od ponoći”, rekao je izvor iz ministarstva.

Ovisno o tipu, gorivo poskupljuje od 40 do 78 odsto.

Novoizabrani predsjednik Abdel Fatah al-Sisi već je podignuo cijene struje u nastojanju da provede reforme koje predviđaju da se u roku od pet godina ukinu sve subvencije za energiju.

Uvođenjem više cjenovnih razreda nastojaće se olakšati teret siromašnima u zemlji u kojoj svaki četvrti stanovnik živi s manje od dva dolara na dan.

Državne finansije teško su pogođene političkim previranjima koja traju više od tri godine. Vlada pokušava sanirati stanje, a istovremeno izbjeći bijesnu reakciju Egipćana koji su svrgnuli dvojicu predsjednika od 2011. godine ali nikako da dočekaju poboljšanje životnog standarda. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti