Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGas jedna od glavnih tema u Moskvi

Gas jedna od glavnih tema u Moskvi

BEOGRAD, Dug prema “Gaspromu” iznosi 300 miliona evra, a način vraćanja duga mogao bi da bude jedna od tema razgovora ruskih i  zvaničnika Srbije u Moskvi, smatra urednica “Balkan magazina” Jelica Putniković.
Cijena gasa koju Srbija plaća ruskoj kompaniji možda nije najniža, ali Srbija ne plaća penale u slučajevima kada povuče više gasa, objašnjava Putnikovićeva za RTS.
Ekonomska situacija u Srbiji se može značajno popraviti ako krene gradnja “Južnog toka”, a imaće i energetsku bezbjednost, kaže urednica Balkan magazina Jelica Putniković.

Očekuje da će dug “Gaspromu” biti jedna od tema razgovora srpske delagacije sa ruskim zavničnicima u Moskvi.
Srpski dug za ruski gas iznosi 300 miliona evra. Ruska strana je do sada bila tolerantna prema dugovima Srbija, a Putnikovićeva smatra da je realno da tako za sada i ostane.
Glavni problem su nenaplaćena dugovanja “Srbijagasa”.
“Dug ‘Srbijagasa’ bio bi mnogo manji da ima naplaćena potraživanja. Na delegaciji Srbije je da pokušaju da ubjede Putina da ‘Gasprom’ uđe u te firme koje imaju dugovanja”, rekla je Putnikovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.
Ističe da je Srbija u povlašćenom položaju jer plaća samo gas koji poruči, a ne penale. I dok neke države plaćaju, možda, nižu cijenu gasa, one tokom zime plaćaju penale ako povuku veću količinu tog energenta.
Niko neće da kaže koliko plaća “Gaspromu”, to su uvek okvirne cijene, rekla je Putnikovićeva.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da sigurno neće Srbija odlučivati o “Južnom toku”, već Brisel, Moskva i firme koje su partneri “Gaspromu”. Ima dosta velikih potrošača kojima treba stabilno snabdjevanje sada kada Ukrajinci nisu platili svoj dug, ističe Putnikovićeva.
Objašnjava da “nisu Rusi riješili da grade ‘Južni tok’ da pomognu Srbiji, već prije svega zbog potrošača u zapadnoj Evropi”.
“Naša delegacija treba da pregovara o tome kako da ‘Gasprom’ finansira gradnju u Srbiji, jer mi ne možemo to da radimo”, zaključila je Putnikovićeva. RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti