Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLavrov sutra u Sloveniji o Južnom toku

Lavrov sutra u Sloveniji o Južnom toku

LJUBLJANA,  Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov boraviće u utorak u Sloveniji, gdje će doputovati iz Bugarske, a glavni cilj posjeta su razgovori o gasovodu Južni tok.

 

Lavrov će u Mariboru prisustvovati komemoraciji i izložbi u spomen na sovjetske ratne zarobljenike koji su u II. svjetskom ratu bili smješteni u logoru Melje kod Maribora.

 

Sastatće se sa slovenačkim ministrom inostranih poslova Karlom Erjavcom, sa kojim će razgovarati o bilateralnoj saradnji i gasovodu Južni tok čija trasa prolazi i kroz Sloveniju.

 

Slovenija se nada da će gasovodvbiti sagrađen i pored zadržavanja Europske komisije koja od investitora Gazproma očekuje da će ispoštovati pravila evropske energetske regulative. Očekuje da će učinci izgradnje slovenačke trase gasovoda povećati obim trgovinske razmjene i da će iznositi jednu milijardu evra.

Erjavec je više puta izrazio zabrinutost mogućom eskalacijom privrednih sankcija EU-a protiv Rusije zbog ukrajinske krize, s obzirom na veliku trgovinsku razmjenu sa Rusijom koja godišnje prelazi milijardu i po i negativne privredne učinke koje bi to imalo na slovenački BDP. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti