Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBez bitnih zaključaka o "Južnom toku"

Bez bitnih zaključaka o “Južnom toku”

ZAGREB, Predstavnici ruskog “Gasproma” razgovarali su danas sa hrvatskim zvaničnicima o energetskoj politici Hrvatske, njenim planovima istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i o konkursima koji će uslijediti.

Delegacija ove ruske kompanije sastala se sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, prenose hrvatski mediji.

“Južni tok` i `Ina` u razgovorima dotaknuti su bez bitnih zaključaka”, rekao je novinarima nakon sastanaka ministar privrede Hrvatske Ivan Vrdoljak.

On je dodao da je “Gasprom” zainteresovan za učešće na konkursima za istraživanje i eksploataciju, da Hrvatska provodi politiku “otvorenih vrata” i da će firme koje “ispune najbolji interes za Hrvatsku i njene građane” pobijediti na konkursima.

Predsjednik Uprave “Gasproma” Aleksej Miler nije davao izjave, a iz “Gasproma” je saopšteno da je isporuka gasa Hrvatskoj značajno povećana, te da je za šest mjeseci ove godine u Hrvatsku isporučeno 340 miliona metara kubnih gasa, što je 45 odsto više nego u cijeloj 2013. godini.

U saopštenju se navodi i da se na sastancima sa Milanovićem i Josipovićem raspravljalo o trenutnom stanju i perspektivama saradnje u sektoru nafte i gasa, a posebno o projektu “Južni tok” i izgradnji njegovog kraka u Hrvatskoj.

Sastanku Josipovića i Milera prisustvovao je i zamjenik generalnog direktora “Gaspromnjefta” Vladislav Barišnjikov.

Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopšteno je da je ruska delegacija zainteresovana za prijavu na konkursu za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na kopnu, koji će biti otvoren 18. jula. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti