Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija uoči izvještaja o zalihama u SAD

Nafta jeftinija uoči izvještaja o zalihama u SAD

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je jutros ponovo pojeftinila, u očekivanju objavljivanja najnovijeg izvještaja o američkim zalihama nafte, koji bi trebalo da pokaže kolika je tražnja tog energenta u SAD.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku dva centa na 103,38 dolara po barelu, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za avgustovsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 108,81 dolar, odnosno 13 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

“Investitori su fokusirani na današnje objavljivanje izvještaja o američkim zalihama nafte”, izjavio je tržišni analitičar sidnejske kompanije “CMC Markets”, Majkl Mekarti, i dodao da investitori obično očekuju veću tražnju nafte tokom ljetnjih mjeseci, jer se tada najviše vozi zbog praznika.

Prema ocjenama analitičara koji su učestvovali u anketi američkog dnevnika “Volstrit Džurnala”, očekuje se da će rezerve nafte u nedjelji zaključno sa 4. julom pasti za dva miliona barela, rezerve benzina “potonuti” za 300.000 barela, dok će zalihe naftnih derivata porasti za 1,3 miliona barela.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti