Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte se zadržala oko 107 dolara

Cijena nafte se zadržala oko 107 dolara

LONDON, Cijena sirove nafte na londonskom tržištu u ponedjeljak se zadržala oko 107 dolara za barel, blizu najnižeg nivoa u zadnja tri mjeseca, uslijed poboljšanja obezbjedjivanja iz ključnih proizvođača i slabe potražnje ključnih potrošača.  

Cijena barela sirove nafte oslabila je na londonskom tržištu 35 centi na 107,01 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 39 centi te je iznosila 100,44 dolara.

Borbe u Iraku imale su mali uticaj na proizvodnju nafte u toj zemlji, a i Libija je, pored nemira, povećala proizvodnju u posljednjih nekoliko sedmica, ističu trgovci.

Libijska proizvodnja nafte sada iznosi 470.000 barela dnevno,  a mogla bi značajno porasti ako vlada uspostavi kontrolu nad ključnim objektima.

“Ključni pokretači tržišta sada su mogući povratak značajnih tokova iz Libije, kao i slaba potražnja na tržištu”, rekao je Michael Wittner, naftni analitičar iz francuske banke Societe Generale.

Globalna tržišta sirove nafte još su prilično dobro opskrbljena, dok su profitne marže rafinerija u nekoliko regija oštro pale, smanjivši potražnju za sirovom naftom, kazali su analitičari.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila na svojim internet stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 104,87 dolara, što znači da je bila 29 centi niža nego dan ranije. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti