Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiProizvodnja uglja u Kolubari 65.000 tona dnevno

Proizvodnja uglja u Kolubari 65.000 tona dnevno

BEOGRAD, Tender za ispumpavanje vode sa kopa Tamnava Zapadno polje biće raspisan za dva dana, najavio je generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić.
On je takođe naglasio da će u prvoj polovini avgusta proizvodnja uglja u Kolubari dostići 65.000 tona dnevno, što je 70 odsto ukupno planiranih količina.

On je rekao da je voda sa kopa Veliki Crljeni skoro ispumpana i da je nivo vode smanjen za sedam metara.

Proizvodni sistem, odnosno glodar, koji je nedavno oslobođen iz vode sa tog kopa je na remontu i kada počne da radi, u prvoj polovini avgusta, obezbjediće dodatnih 20.000 tona uglja dnevno iz Kolubare, odnosno ukupno 65.000 tona, rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Lazarevcu.

On je najavio da će rok za prijavu na tender za ispumpavanje vode sa Tamnave biti 10 dana, a rok za završetak cijelog posla ispumpavanja vode 105 dana.

Napomenuo je da se neće čekati sva voda bude ispumpana pa da proizvodni i jalovinski sistemi počnu da rade, već će se postepeno, čim se iz vode oslobodi jedan po jedan sistem, ići na remont kako bi se posao ubrzao.

Grčić je rekao da očekuje da će već poslije mjesec dana od početka ispumpavanja vode, početi da radi još jedan jalovinski sistem na Tamnavi iako je rekao da je nezahvalno davati prognoze za to, s obzirom na to da će posao ispumpavanja zavisiti od cjelokupne hidrološke situacije u zemlji.

On je dodao da je riječ o složenom tenderu i da će EPS na tom tenderu tražiti uslugu ispumpavanja vode kao i da kompanija ponuđač ima elaborat o ispumpavanju, dreniranju i isušivanju zidova kopa kao i monitoring vode koja se bude izbacivala u rijeku Kolubaru.

On je podsjetio da na Tamnavi postoji devet glodara sa devet odlagača jalovine i transportnim sistemima.

Grčić je ukazao da Kolubara i sada proizvodi više uglja nego što se iko nadao imajući u vidu štetu koju je pretrpela u poplavama i poručio da se sve radi da se do zime, koliko je god moguće više, poveća proizvodnja uglja, ali da će faliti, neki procenat od planiranih količina uglja. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti