Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbiju čeka poskupljenje goriva

Srbiju čeka poskupljenje goriva

BEOGRAD, Donošenje nove uredbe Ministarstva energetike Srbije dovešće do poskupljenja goriva. Prema računicama naftaša, poskupljenje će biti i 3,5 dinara po litru.
Naftaši će morati da plaćaju naknadu za formiranje, a zatim i održavanje obaveznih rezervi. Ovaj namet dobijaju po Zakonu o robnim rezervama, koji je usvojen u novembru prošle godine. Ministarstvo tek sada priprema prateće propise koji će to omogućiti.

– Zakon o rezervama, koji je predvidio i formiranje strateških rezervi, jedna je od obaveza Srbije kao članice Energetske zajednice. Ovo pitanje mora biti rješeno što prije, jer je predviđeno Direktivama EU, a samim tim pojaviće nam se i kao nerješeno u procesu pregovora o pristupanju EU. Zato se u Ministarstvu energetike Srbije sada ubrzano i radi na svim podzakonskim aktima. Jasno je da će sve ovo poskupiti gorivo – tvrdi izvor “Blica”.

U NIS-u ne žele da komentarišu uvođenje naknade dok podzakonska akta ne stupe na snagu.

– U skladu sa Zakonom o rezervama država će početi da formira obavezne rezerve, a kompanije će morati da plate naknadu za svaki litar goriva. Taj trošak će platiti kupci – kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i dodaje „ovo je cijena pridruživanja EU”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti