Subota 4. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasProjekat "Južni tok" od velikog interesa za obje zemlje

Projekat “Južni tok” od velikog interesa za obje zemlje

SARAJEVO, Izgradnja gasovoda “Južni tok”, prvog prekograničnog energetskog projekta na Balkanu, od velikog je interesa za BiH i Rusiju, kako zbog otvaranja novih radnih mjesta, tako i zbog sveukupnog ekonomskog napretka u zemljama koje su njime obuhvaćene, potvrđeno je u Moskvi na redovnim godišnjim bilateralnim konsultacijama ministarstava inostranih poslova BiH i Rusije.
Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da su na sastanku razmatrane mogućnosti daljeg unapređenja bilateralne, a posebno ekonomske saradnje u oblasti ruskih investicija u BiH.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić, koja je predvodila delegaciju BiH na konsultacijama, informisala je rusku delegaciju o procjenama štete nastale u poplavama u BiH i zahvalila na iskazanoj pomoći Rusije upućenoj poplavljenim područjima.

U okviru konsultacija potpisan je Program saradnje u oblasti kulture, nauke i obrazovanja između Savjeta ministara BiH i Vlade Rusije za period od 2014. do 2016. godine.

Razgovarano je i o trenutnoj situacija u obje zemlje, te aktualnim temama u regionu i svijetu, sa posebnim akcentom na globalnu bezbjednosnu situaciju i potrebu jačanja zajedničke saradnje u borbi protiv terorizma.

Delegaciju Rusije predvodio je zamjenik ministra inostranih poslova Aleksej Meškov.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti