Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija: Struja će morati da poskupi kad-tad

Srbija: Struja će morati da poskupi kad-tad

BEOGRAD,  Uprkos nesuglasicama u Vladi Srbije povodom povećanja cijene struje, stručnjaci ocjenjuju da je poskupljenje izvjesno i da je pitanje samo kada će se desiti.
Među bolnim mjerama koje čekaju naše društvo nalazi se i poskupljenje struje, najavljuju iz Vlade Srbije. Za sada, međutim, nema naznaka toga kada bi nove cijene mogle da budu uvedene.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i sada već bivši ministar finansija Srbije Lazar Krstić nisu se saglasili o povećanju cijene struje. Prijedlog da se uvećaju računi posljedica je i činjenice da će Srbija, zbog posljedica poplava, morati da uvozi struju, i to da unapred plati. Ipak, procjenjuje se da novčanik građana, bar u ovom trenutku, to ne bi mogao da podnese.

Ljiljana Hadžibabić iz Savjeta Agencije za energetiku kaže da poplave jesu napravile veliki poremećaj, ali podsjeća i da cijena električne energije u Srbiji  već decenijama nema tržišno, ekonomski opravdanu cijenu.

“Znači, čak i da nije bilo poplava, u sljedeće dve-tri godine, prema strategiji državnoj, ta cijena trebalo da izađe na tržišni nivo. Paralelno sa tim mora da se rješava i pitanje siromašnih“, kaže Ljiljana Hadžibabić.

Ministar privrede Srbije Dušan Vujovic kaže da su poseban problem za EPS i 18 odsto tehničkih gubitaka, kao i mala naplata struje, koja iznosi 84 procenta.

Hadžibabićeva smatra da je potrebno promjeniti nešto i u ponašanju ljudi.

“Pogledajte oko sebe, a ja imam to u svojoj okolini. Vrlo siromašna četvoročlana porodica plaća četiri mobilna i priča kako je skupa struja. Znači, mi moramo da shvatimo ulogu električne energije u našem životu“, poručuje ona.

Stručnjak za energetiku Jelica Putniković upozorava da je najveća odgovornost ipak na Vladi Srbije, a ne na građanima. Ona kaže da bi najgori scenario bio da se cijena struje poveća, a da onda taj novac posluži za krpljenje budžetskih rupa.

“Država bi morala, znači Vlada Srbije, najprije da ustanovi šta je u EPS-u osigurano, a šta nije. Da se vidi da li su naplaćene štete od poplava, i da li će osiguravajuće kuće, ako je to sve kako tvrde pojedinci za koje je bilo prozivki da nisu osigurali određene djelove EPS-a, da se vidi da li nisu i hoće li ta obeštećenja biti naplaćena ako jesu“, kaže Jelica Putniković.

U EPS-u su za B92 rekli da nisu u mogućnosti da obezbjede sagovornika, jer se vršilac dužnosti direktora Aleksandar Obradović nalazi na putu, istovremeno ponovivši stav da oni nisu tražili povećanje cijene struje. B 92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti