Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSankcije Rusiji podigle cijene nafte

Sankcije Rusiji podigle cijene nafte

LONDON, Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je danas iznad 107 dolara za barel uslijed oštrog pada američkih zaliha sirove nafte u SAD-u, te povećanja geopolitičke napetosti nakon oštrijih američkih sankcije protiv Rusije.  

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 51 centi na 107,68 dolara, a na američkom tržištu za jedan dolar na 102,2 dolara.

„Pad zaliha u SAD-u podupro je cijene na američkom tržištu. Tu je i pitanje ruskih sankcija”, rekao je Christopher Bellew iz kompanije Jefferies Bache.

Podaci objavljeni u srijedu pokazali su veći od očekivanja pad zaliha sirove nafte u SAD-u, za 7,5 miliona barela. To je najveći pad od januara i veći od prognoza analitičara, koji su procjenjivali pad od 2,1 miliona barela.

Istovremeno, geopolitičke tenzije su u porastu, uz oštrije sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. Nastavljaju se takođe napetosti u Libiji i Iraku, što podupire cijene nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internet stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 104,44 dolara što znači da je bila 79 centi viša nego dan ranije.  Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti