Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiVrdoljak: Ne bih se osvrtao na MOL-ove poluinformacije

Vrdoljak: Ne bih se osvrtao na MOL-ove poluinformacije

OSIJEK,  Ministar privrede Hrvatske Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Osijeku kako mu nije poznata odluka MOL-a da svoj vlasnički udio u Ini proda ruskom Gazpromu, a da mu poluinformacije koje MOL pušta u javnost nisu vjerodostojne i dovoljne da bi se na to posebno osvrtao.

Jedna od prvih informacija koje su dobili od MOL-a, po početku pregovora, bila je da će oni svoj udio prodati. To je bilo prije nepunih godinu dana, nakon toga krenuli su s arbitražom i tužbom protiv Hrvatske. Vjerodostojnost poluinformacija koje oni puštaju u javnosti, pokazalo se, nije dovoljna da bih se posebno osvrtao na njih, kazao je Vrdoljak odgovarajući nakon otvorenja tendera za istraživanje nafte i plina na kopnu na pitanje novinara kako komentariše pisanje nekih medija da je MOL odlučio svoj udio u Ini prodati Gazpromu.

Novi list danas piše da je MOL definitivno odlučio prodati svoj udio od 49 odsto u Ini, a jedini zainteresovani za kupovinu je ruski Gazprom. Između ostaloga, piše i da bi Vlada Hrvatske , kao vlasnik 44 odsto udjela u Ini, teško mogla zaustaviti gašenje domaćih rafinerija uoči dolaska Rusa, kao mogući preduslov njihovog ulaska u Inu, dogovoren s MOL-om.

Iz MOL-a su na upit Hine kako komentarišu informacije iznesene u članku objavljenom u Novom listu poručili da u načelu ne komentarišu špekulacije.

Naša strategija vezana uz vlasnički udio u Ini jasna je i ostaje nepromijenjena. Naš je cilj još uvijek postići sporazum s Vladom Republike Hrvatske koji može dovesti do stvaranja vrijednosti za Inu. Ipak, prodaja našeg udjela u Ini je opcija sve dok se pregovori uspješno ne završe. Međutim, načelno, dalje po tome pitanju ne dajemo komentare”, stoji u odgovoru MOL-a.

Vrdoljak je i danas u Osijeku ponovio kako je državni interes budućnost Ine kao hrvatske kompanije koja ima zagarantovane investicije u narednom periodu i koja će biti energetski lider ove regije.

Trebamo razmišljati o kvaliteti budućeg partnera, bez obzira što su akcije u vlasništvu MOL-a. Prije ili kasnije strateški partner koji s kolegama iz MOL-a bude dogovarao prodaju ili bilo kakve komercijalne uslove treba doći u hrvatsku Vladu, radi dogovora o budućnosti Ine, ponovio je Vrdoljak.

Svako ko je zainteresovan za ozbiljan razgovor treba doći u Vladu i prezentovati svoje namjere s Inom, a tada će Vlada odlučiti je li to zadovoljavajuće, rekao  je on.

Novi list, pozivajući se na upućene u stav hrvatskih pregovarača u pregovorima s MOL-om, piše i da će Vlada Hrvatske na novog strateškog partnera pristati samo ako on pristane na zadržavanje dvije hrvatske rafinerije. U tom je slučaju Vlada spremna novom partneru prodati još i 19 odsto svojih akcija, odnosno u Ini zadržati samo kontrolni paket od 25 odsto plus jednu akciju, navodi Novi list.

Na novinarsko pitanje bi li Hrvatskoj bilo prihvatljivo vlasnički udio smanjiti na 25 odsto plus jednu akciju, ako potencijalni kupac odluči zadržati rafinerije, Vrdoljak je rekao kako je prioritet da se u Ini dogode investicije od dvije milijarde dolara u nova istraživanja nafte i plina i oko milijarde dolara u rafinerijski posao i maloprodajnu mrežu.

Ina zaslužuje biti “energetski lider ovoga dijela Evrope, a ne nečija podružnica”, poručio je Vrdoljak.

U slučaju da imamo garancije za investicije, razvoj, širenje tržišta i rad rafinerija, tada je manje bitno ima li Hrvatska 44 ili 25 odsto udjela. Nikad ne smijemo pasti ispod 25 odsto da ne bi došli u situaciju da neko izmanipulira svoje vlasništvo veće od 75 odsto, istakao je Vrdoljak.

Presudno je imati strateškog partnera sa kojim radimo na razvoju Ine i nisam nesklon situaciji u kojoj bi budućnost ove kompanije bila u investicijama, razvoju, novom zapošljavanju, a da smo mi u takvoj kompaniji i manje postotni vlasnici”, kaže  Vrdoljak. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti