Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPredstavljene prednosti izgradnje cementare

Predstavljene prednosti izgradnje cementare

UGLJEVIK, U Rudniku i termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik” danas je predstavljena studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti izgradnje cementare koja bi koristeći postojeće kapacitete ovog energetskog giganta mogla da bude dobra investicija za razvoj i šansa za novo zapošljavanje.

Direktor RiTE “Ugljevik” Žiko Krunić rekao je novinarima da je ova društveno odgovorna kompanija angažovala nauku koja je ukazala na prednosti izgradnje cementare, a odluka o investiranju mora biti donesena na nivou energetskog sistema i Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, termoelektrana ima podršku lokalne zajednice za ovu investiciju, postoji i interes banaka, a na ovaj način bio bi iskorišten i značajan dio otpada sadašnje proizvodnje uglja i struje koji bi služio kao ulazna sirovina za cement.

Krunić je dodao da je u RiTE “Ugljevik” u toku veliki projekat odsumporavanja koji je iz ekoloških razloga strateški važan za kompaniju, a gdje se kao nus proizvod pojavljuju ogromne količine gipsa, koji je dio sirovine za eventualnu cementaru.

Studiju izvodljivosti kojom se potvrđuje opravdanost izgradnje cementare u Ugljeviku uradili su stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, a ponuđene su varijante za projektovani kapacitet od 100.000 tona cementa godišnje, od 600.000 tona i 1,3 miliona tona cementa godišnje.

“Uzorci su kvalitetni, sa velikim procentom neophodnih jedinjenja i veoma povoljni za proizvodnju cementa, a za sve tri varijante investiranja postoji potpuna opravdanost i ostvarenje izraženih profita”, rekao je novinarima član tima Instituta Miomir Pavlović.

Prema njegovim riječima, stručnjaci koji su radili studiju daju prednost varijanti sa kapacitetom od 600.000 tona cementa godišnje, jer je to investicija od oko 80 miliona evra, za koju se procjenjuje da bi mogao biti pronađen strateški partner.

“U slučaju da ne može da se nađe strateški partner, RiTE ‘Ugljevik’ mogla bi sama investirati u varijantu sa projektovanim kapacitetom od 100.000 tona cementa godišnje”, ocijenio je Pavlović.

Stručnjak Instituta Aleksandar Grujić rekao je tokom prezentacije da je za cementaru u Ugljeviku projektovana najsavremenija tehnologija koja stvara prostor i za proizvodnju od 20 do 40 odsto “zelene energije” koja se ponovo koristi u proizvodnji cementa.

Prema njegovim riječima, na taj način su ispoštovani svi visoki kriterijumi u zaštiti životne okoline.

Izgradnja cementare planirana je u okviru RiTE “Ugljevik”, na zemljištu koje je degradirano usljed površinske eksploatacije uglja, sa projektovanim vijekom od 10 godina.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti