Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPropao novi, peti krug pregovora oko Ine

Propao novi, peti krug pregovora oko Ine

ZAGREB, Propao je peti krug pregovora Vlade Hrvatske i MOL-a o Ini održan danas u u Zagrebu. Prema izjavi MOL-ova tima sa predstavnicima Vlade  Hrvatske se nisu mogli dogovoriti ni oko čega, pa ni oko zajedničke izjave za javnost.
Predstavnik Vlade Hrvatske u pregovaračkom timu, ministar privrede Ivan Vrdoljak izjavio je kako će MOL-u predložiti novi Ugovor.
‘Oni su o tome spremni razgovarati. Kupovina  akcija od njih je samo jedna od opcija’, rekao je Vrdoljak. On je dodao je kako MOL u zadnjih deset mjeseci nije dao nijedan prijedlog, javlja HRT.

‘Iz MOL-a su uoči početka pregovora poručili da žele čuti detalje od hrvatske strane o prijedlogu korporativnog upravljanja Inom i stav o ostalim važnim poslovnim pitanjima. Zadovoljstvo mi je ponovno se vratiti u Zagreb sa pregovaračkim timom MOL grupe. Nadamo se danas nastavku naših razgovora s pregovaračkim timom hrvatske Vlade i nadamo se da ćemo dobiti odgovore na različita važna pitanja’, rekao je uoči početka pregovora Dominic Koefner, potpredsjednik MOL grupe zadužen za korporativne komunikacije.

Novu notu pregovorima dala je ovosedmična izjava Vrdoljaka da Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup Ininih akcija od MOL-a i tako riješiti nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom.

Dva najveća akcionara Ine – Vlada Hrvatske, koja ima 44,84 odsto akcija, i MOL, koji ima 49,08 odsto, službene su pregovore o Ini započeli sredinom septembra prošle godine. Drugi je krug pregovora održan početkom novembra prošle godine, a treći sredinom januara ove godine. Zadnja, četvrta runda pregovora održana je 7. maja, a pregovarači Hrvatske Vlade i MOL-a tada su rekli da žele ubrzati pregovore.

Ali čini se da su događaji koji su slijedili pojačali razmimoilaženje Vlade Hrvatske i MOL-a oko budućnosti Ine pa se u javnosti sve češće kao realna opcija spominje odlazak MOL-a iz Ine. Dosadašnji su pregovori pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja, dok u MOL-u najspornijim drže pitanja plinskog poslovanja jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. godine o njegovu preuzimanju. Pitanja koja treba riješiti u pregovorima su i zastoj investicija, sudbina rafinerija, maloprodaja, razvoj i povećanje efikasnosti poslovanja Ine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti