Petak 3. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSankcije EU da se ne odnose na gas

Sankcije EU da se ne odnose na gas

BRISEL,  Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej zatražio je da se nove sankcije Rusiji ne odnose na gas.

Van Rompej je u pismu upućenom liderima Evropske unije, naveo da bilo kakve nove sankcije Rusiji koje evropski blok dogovori na polju tehnologija od strateškog značaja treba da izuzmu gas, ali ne i naftni sektor, navode izvori iz Brisela.

Van Rompej je takođe predložio liderima evropskih država da prebace odgovornost za odlučivanje o sankcijama na ambasadore, da bi se izbjegla potreba za održavanjem vanrednih samita, prenosi Rojters.

“Mjere na polju tehnologije od strateškog značaja uticaće na naftni sektor samo u svijetlu potrebe da se zaštiti energetska sigurnost EU”, navodi su u pismu predsjednika Savjeta.

EU je juče predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gaspromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa (TPG) na arktičkom poluostrvu Jamal.

Nacrt prijedloga uključuje paket mjera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Rojters evropski zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti