Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPS: Nismo tražili poskupljenje

EPS: Nismo tražili poskupljenje

BEOGRAD, Elektroprivreda Srbije demantovala je danas da je podnjela zahtjev za povećanje cijene električne energije.

Na pitanje Tanjuga da li su tačne informacije o mogućem poskupljenju struje za 15 odsto od septembra, iz EPS-a su odgovorili da kompanija nije podnjela zahtjev za povećanje cijene električne energije.
EPS je istovremeno podsjetio da, prema Zakonu o energetici Srbije, korekciju cijene električne energije odobrava Agencija za energetiku Srbije.

Sistem EPS-a pretrpio je velike štete tokom poplava u maju i još se sagledavaju mjere koje mogu da se preduzmu kako bi se posljedice poplava što manje odrazile na stabilnost snabdjevanja električnom energijom i poslovanje kompanije, navedeno je u odgovoru EPS-a.
Prema pisanju Blica, EPS je Vladi Srbije dostavio prijedlog da od setpembra struja poskupi 15 odsto, a premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od EPS-a dodatnu analizu i hitno sređivanje stanja u preduzeću.

List navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da je premijer Srbije zatražio od Elektroprivrede da prvo završe proces korporatizacije firme, oslobode se viškova rukovodilaca i obezbjede da se iz kompanije ne odlivaju pare.

Prema procijeni premijera Srbije, posao korporatizacije može biti gotov u narednih mjesec dana.

List piše i da u Vladi Srbije kažu da je cijena struje u Srbiji najniža u Evropi i na ivici ekonomske cijene. Zelena tarifa koju građani najčešće koriste se, čak, prodaje po cijeni ispod one po kojoj se proizvodi.

“Ako bi i povećali cijenu električne energije, to je jedna trećina rješavanja problema. Ne želimo da neefikasnost u Elektroprivredi plaćaju građani”, komentar je v.d. direktora EPS-a Aleksandra Obradovića na mogućnost poskupljenja struje. On je i sam više puta zahtjevao da Vlada  Srbije podrži korporativizaciju preduzeća.

“U EPS ima 13 privrednih društava u kojem rukovodi 600 direktora najvišeg i srednjeg nivoa upravljanja i oko 50 šefova službi. Jedinstvenim upravljanjem u poslovima finansija, prava, IT, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću godišnje bi se uštedjelo 36 miliona evra. Dok se ne desi korporativizacija EPS nije moguće uraditi procjenu potrebnog broja zaposlenih na svim, pa i na rukovodećim mjestima. Prosječna neto zarada na nivou sadašnjih 650 rukovodilaca iznosi 87.000 dinara”, objašnjavao je više puta v.d. direktora EPS Obradović.

Ipak, prvi čovjek EPS-a podsjeća da je šteta od poplava samo u rudarskom sektoru oko 100 miliona evra, a da je EPS, osim direktne štete od poplava, prinuđen i da uvozi struju što predstavlja dodatno opterećenje.

“Odluka o povećanju cijene struje zavisiće od sredstava koja budu opredjeljena”, zaključuje Obradović.

Kako saznaje list, v.d. ministra finansija Srbije Dušan Vujović ne protivi se, u načelu, blagom poskupljenju cijene električne energije. S druge strane, kako  je potvrđeno, on insistira da se korporativizacija EPS-a sprovede u što kraćem roku, ali i da se obezbjede uštede.

“Samo povećanje cijena struje bez profesionalnog i odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cijene bi ostale bez efekta i bile upotrebljene za povećanje plata koje su i sada previsoke“, komentar je ministra Vujovića. Blic, Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti