Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropske naftne kompanije moraće zatvarati rafinerije

Evropske naftne kompanije moraće zatvarati rafinerije

LONDON,  Oko 15 odsto rafinerijskih kapaciteta u Evropi, što čini otprilike dva miliona barela nafte dnevno, trebaće zatvoriti do 2018. godine zbog pada potražnje za naftom i povećane konkurencije, procjenjuje konsultantska kompanija JBC Energy.

Zbog sve većeg usmjerenja građana na energetsku učinkovitost, potražnja za naftom na evropskom tržištu slabi, dok konkurencija raste jer su ruske i rafinerije na Bliskom istoku efikasnije.
Na slabost rafinerijskog poslovanja ukazuje prošlosedmični izvještaj Euroilstocka, prema kojemu su evropske rafinerije u junu preradile 11 odsto manje sirove nafte nego u istom  mjesecu prošle godine jer je pad dobiti prisilio kompanije na smanjenje proizvodnje.
Iako je francuski Total, najveći evropski prerađivač nafte, obećao 2010. godine, nakon zatvaranja Dunkirk rafinerije, da neće u narednih pet godina više zatvoriti niti jednu domaću rafineriju, tamošnji sindikati plaše se da bi naredne godine, kada istekne obećanje, moglo doći do zatvaranja proizvodnih kapaciteta, a time i otpuštanja.
Italijanski Eni pod pritiskom je sa dvije strane. Sindikati su za narednu sedmicu najavili štrajkove, dok mu bonitetne agencije prijete smanjenjem kreditnog rejtinga, ako ne poboljša profitabilnost rafinerijskog poslovanja.
BP i Shell već su prije prodali dio svojih tvornica manjim, nezavisnim proizvođačima, ali neki su od njih propali, dok se drugi bore za opstanak.
I druge su evropske rafinerije u problemima. Češki Unipetrol nedavno je neočekivano otpisao dio svoje rafinerijske imovine, vrijedne 230 miliona dolara, pa je tromjesečje završio sa gubitkom.
Poljska kompanija PKN Orlen želi prodati svoju rafineriju Orlen Lietuva, ali njihov je direktor nedavno priznao da teško može zamisliti da bi je neko kupio.
„Sjeverozapadna Evropa posebno je visoko na našoj listi nužne konsolidacije jer neprekidan rast ruske proizvodnje prvenstveno pogađa tu regiju”, kaže David Wech, analitičar u JBC Energy, dodajući da se će se u toj regiji do 2016. godine naći još 500.000 barela dnevno dizela iz Rusije.
Povećanoj konkurenciji na tržištu pridonosi i američki div ExxonMobil, koji je najavio milijardu dolara investicija u modernizaciju svojih rafinerija u Evropi.
„To će Exxonu omogućiti veću efikasnost proizvodnje, što znači da će efikasnost drugih rafinerija biti niža. A to će predstavljati izazov za manje rafinerije i ubrzati procese poslovnih stečajeva“, zaključuje Alan Gelder, potpredsjednik u kompaniji Wood Mackenzie. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti