Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKontrola goriva donijela milijarde

Kontrola goriva donijela milijarde

BEOGRAD, Postupak markiranja goriva je za pet meseci primjene omogućio efikasniju kontrolu kvaliteta goriva i suzbijanje nelegalnog tržišta u Srbiji.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije Zorane Mihajlović, u junu su ostvareni najviši poreski prihodi od početka godine – 80,6 milijardi dinara, čemu je u velikoj mjeri doprinjeo rast prihoda od akciza, koji su iznosili 25,6 milijardi dinara.
Povećana potrošnja goriva pokazuje da postupak markiranja (obilježavanja) goriva, koje je pokrenulo prethodno Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine ostvario svoj cilj, pa je od februara do juna 2014., zabilježen rast prometa naftnim derivatima.

U tom periodu, kako se navodi, rast prometa dizela iznosi 13,9 odsto a benzina 18 odsto. Suzbijanjem crnog tržišta tokom ovih pet mjeseci je, samo po osnovu većih akciznih prihoda, u budžet Srbije uplaćeno oko četiri milijarde dinara više nego u istom periodu 2013. godine.

Ako se takav trend nastavi, do kraja godine bi samo zbog primjene markiranja, akcizni prihodi mogli biti uvećani za oko 60 miliona evra, ili 20 miliona evra više od prvobitnih predviđanja.

Uvođenjem markiranja i kod prodaje tečnog naftnog gasa, koje se očekuje od 1. septembra, budžet Srbije bi godišnje mogao da prihoduje i do 100 miliona evra više od prometa naftnih derivata, piše u saopštenju. B 92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti