Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIma prostora za poskupljenje struje

Ima prostora za poskupljenje struje

BEOGRAD, Za poskupljenje struje ima prostora jer sa sadašnjom cijenom nema načina da se obezbjede sredstva za investicije i gradnju, rekla članica Savjeta Agencije za energetiku  Srbije Ljiljana Hadžibabić.
Ona je Tanjugu potvrdila da “Elektroprivreda Srbije” nije podnjela zahtjev za povećanje cijene električne energije.
“Ako oni budu tražili poskupljenje, mi ćemo prvo analizirati zbog čega traže. Po onome što smo do sada analizirali, ima prostora za poskupljenje, ali ne znamo da li će EPS to tražiti i na koji način će to pravdati”, rekla je Hadžibabićeva.
Navela je da je problem u tome što moraju da se obezbjede sredstva za dalju gradnju i investicije, a iz sadašnje cijene nema načina da se gradi.
“Ta cijena pokriva troškove za amortizaciju, uobičajene remonte i održavanje, ali nema prostora za neke veće poduhvate u elektroprivredi niti za novu gradnju. Ne samo da EPS ne može da obezbjedi gradnju, nego ni bilo ko drugi, jer ko kod da dođe da gradi on će prvo da pita – kolika je cijena i da li on iz te cijene može da povrati investiciju“, zaključila je Ljiljana Hadžibabić.
Podsjetila je da je cijena struje za krajnje potrošače samo djelimično regulisana.
“Za privredu nije regulisana jer privreda kupuje cijenu na tržištu i ono što EPS nudi to mora biti tako, kako bi bio konkurentan među ostalim snabdevačima“, istakla je članica Savjeta Agencije za energetiku Srbije.
Prema njenim riječima, ono što je regulisano jeste cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji imaju potrošnju sličnu domaćinstvima, a to je negdje oko dve trećine potrošnje krajnjih kupaca.
“Elektroprivreda Srbije” je demantovala da je podnijela zahtjev za povećanje cijene električne energije.
Na Tanjugovo pitanje da li su tačne informacije o mogućem poskupljenju struje za 15 posto od septembra, iz EPS-a su odgovorili da kompanija nije podnijela zahtjev za povećanje cijene električne energije.
EPS je istovremeno podsjetio da, prema Zakonu o energetici, korekciju cijene električne energije odobrava Agencija za energetiku  Srbije. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti