Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiVujović: Struja mora da poskupi

Vujović: Struja mora da poskupi

BEOGRAD, Povećanje cijene struje u Srbiji sigurno će biti udar na standard građana, kaže v.d.ministra finansija Srbije Dušan Vujović.
Vujović takođe napominje i da Srbija isto tako ne može još dugo da izrdži s cijenom koja je značajno niža nego bilo gdje u regionu.
“Srbija trenutno ima najjeftiniju struju u regionu i ona je oko 30 procenata jeftinija nego u Makedoniji, a 40 nego u Crnoj Gori i Bosni. Da li je to održivo na duži rok procjenite sami. Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susjednim zemaljama – od mljeka, hrane, stanova, bilo čega“, izjavio je Vujović za Tanjug.

Dodao je, međutim, da se kompleksna rješenja za Elektroprivredu Srbije ne mogu tražiti samo kroz poskupljenje struje.

“Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici, problem naplate nisu pitanja cijene. To su pitanja koja se tiču promjene organizacije rada i funkcionisanja EPS-a”, izjavio je ministar.

Rješavanje ovih problem, kako kaže, ipak ne isključuje poskupljenje struje, koje je između ostalog potrebno i da bi se ljudima poslao signal da moraju da štede.

“Ja sam nedavno mjenjao rasvjetna tijela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promjenite klasične sijalice sa led sijalicama. Ako bi u Srbiji svi imali motiva da promjene sijalice mi bismo sedam puta smanjili potrošnju koja nije zanemarljivi dio ukupne potrošnje. Ako bismo to isto uradili sa grejnim tjelima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari“, zaključio je ministar Vujović. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti