Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Energetika je dugoročno budućnost Srpske

Energetika je dugoročno budućnost Srpske

BIJELJINA, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je oblast energetike i proizvodnja električne energije dugoročna budućnost Srpske.

Kao predstavnik državnog kapitala, Đokić je danas prisustvovao obilježavanju krsne slave “Elektro-Bijeljine” Svetog proroka Ilije u sjedištu preduzeća, gdje je u obraćanju novinarima istakao da je cijena struje u Srpskoj i dalje najniža među zemljama regiona.

Đokić je podsjetio da Republika Srpska ima velike resurse u oblasti energetike i da se razvojna politika zemlje zasniva na daleko boljoj iskorištenosti svih izvora energije, od tradicionalnih, do veoma prisutnih obnovljivih izvora među kojima je najvažnija voda.

On je rekao da je hidroenergija najvažniji potencijal Srpske u budućnosti, kroz izgradnju novih kapaciteta, a trenutno ih je u izgradnji desetak.

“Energetski sistem pretrpio je najveću štetu u majskim poplavama, ali je istovremeno i najveći donator i podrška građanima po raznim osnovama i u korist potrošača”, istakao je Đokić.

Prema njegovim riječima, kroz rad Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske nakon poplava biće utvrđene i subvencije za električnu energiju, što je jedna od nekoliko desetina politika Vlade Republike Srpske u okviru podške za sanaciju štete od poplava.

Direktor “Elektro-Bijeljine” Zlatan Lazarević rekao je novinarima da je prijedlog ovog preduzeća subvencija potrošene struje tri puta po 85 KM za domaćinstva gdje je voda bila u kućama i tri puta po 35 KM u domaćinstvima gdje su bili poplavljeni pomoćni objekti.

On je dodao da je plaćanje utrošene struje omogućeno i vaučerima koje građani dobijaju kao pomoć nakon poplave iz Fonda za obnovu Republike Srpske.

Obraćajući se zaposlenima i gostima na obilježavanju krsne slave, Lazarević je istakao da je ovo preduzeće tokom poplava brzo prevazilazilo probleme i da je nesebično i na svakom području pomagalo stanovništvu, što je izgradilo novi odnos prijateljstva i povjerenja između kompanije i potrošača.

On je najavio nastavak rekonstrukcije niskonaponske i srednjonaponske mreže, čime se dugoročno ostvaruju uštede krozu smanjen broj kvarova.

Lazarević je potvrdio da je cijena struje u Republici Srpskoj u odnosu na zemlje regiona niža za 30, do gotovo 100 odsto. Srna

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti