Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRuski "Strojtransgas" izašao iz projekta

Ruski “Strojtransgas” izašao iz projekta

SOFIJA, Ruska kompanija “Strojtransgas” izašla je iz projekta izgradnje gasovoda “Južni tok” kroz Bugarsku, a zamijeniće je “Centrogas”, kompanija iz sastava “Gasproma”, koja je dobila tender za polaganje gasovodnih cijevi u Srbiji.

“Pobijedili smo na tenderu, spremali se da damo puni doprinos, ali kao što ste vidjeli Makejn /američki senator DŽon Makejn iz Arizone/ otputovao je u Bugarsku i ubijedio lokalne vlasti da odbiju naše usluge. Izašli smo iz projekta da ga ne bismo ugrozili”, rekao je većinski akcionar “Strojtransgasa” Genadij Timčenko.

On je naveo da je bilo planirano da “Strojtransgasa” na teritoriji Bugarske položi prvu kopnenu liniju gasovoda dužine 500 kilometara.

“Sada će nas zamijeniti kompanija `Centrogas` koja pripada `Gaspromu`”, izjavio je Timčenko ruskoj novinskoj agenciji “Itar Tas”.

Timčenko je rekao da je njegova kompanija učestvovala u krupnim međunarodnim projektima, da je gradila dio sjevernog toka između NJemačke i Češke, te postavljala cjevovode u arapskim zemljama.

Genadij Timčenko nalazi se na spisku SAD na kojem su imena sankcionisanih predstavnika ruske vlade i ruski biznismeni zbog krize u Ukrajini.

Američki poslovni magazin “Forbes” krajem juna pisao je o mogućem izlasku “Strojtransgasa” i ulasku “Centrogasa” iz projekta izgradnje gasovoda “Južni tok” na teritoriji Bugarske.

Ova tema bila je i u fokusu ruske štampe nakon što je “Centrogas” pobijedio na tenderu u Srbiji, pišu bugarski mediji.

Na javnom tenderu, raspisanom u decembru prošle godine, učestvovalo je 11 kompanija iz Austrije, Belgije, Bugarske, NJemačke, Indije, Italije, Rusije, Švajcarske i Japana, a pobijedio je konzorcijum koji su činili ruski “Strojtransgas” i bugarski “Gasprojekt jug”. Izbor je kritikovala Evropska komisija.

Izgradnja gasovoda “Južni tok” u Bugarskoj počela je krajem oktobra prošle godine svečanom ceremonijom zavarivanja prvog spoja buduće kompresorske stanice u blizini sela Rasovo.

Vrijednost projekta kroz Bugarsku iznosi 3,5 milijardi evra i na njemu će biti angažovano 2.500 radnika. Trasa gasovoda duga je 540 kilometara i biće izgrađene tri kompresorske stanice “Varna”, “Lozen” i “Rasovo”.

Bugarska, koja je od 2007. godine članica EU, obustavila je radove početkom juna na zahtjev Evropske komisije zbog kršenja propisa Evropske unije o energetskom tržištu.

Ukupna vrijednost gasovoda procjenjuje se na 15,5 milijardi evra i kada bude završen, krajem 2015. godine, predviđeno je da u centralnu i južnu Evropu transportuje do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti