Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRiTE "Gacko" : Domaćinskim poslovanjem izašli iz dugova nastalih prije 2006.

RiTE “Gacko” : Domaćinskim poslovanjem izašli iz dugova nastalih prije 2006.

TREBINJE, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Gacko” daju ogroman doprinos razvoju cjelokupnog sistema “Elektroprivrede Srpske”, da je sistem koji redovno izmiruje plate i druge obaveze, te stvara uslove za otvaranje novih radnih mjesta.

Cvijanovićeva je nakon razgovora sa rukovodstvom RiTE “Gacko” istakla da Vlada Republike Srpske podržava sve predviđene projekte i investiranja u ovo preduzeće, te navela da ima dosta planova koji će biti zajednički realizovani, da bi ovaj sistem ostao stabilan.

Ona je rekla da je informisana i o neophodnosti ponovnog pokretanja mašina u Rudniku “Gacko” u šta bi trebalo uložiti oko 40 miliona KM i naglasila da će rukovodstvo preduzeća riješiti ovo pitanje.

“Posebno me raduje što je u prethodnom periodu zaposleno oko 100 ljudi i to članova porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i onih za koje je Centar za socijalni rad dao preporuku”, istakla je Cvijanovićeva i dodala da je sistem stabilan uprkos pričama koje traju godinama da će Termoelektrana stati sa radom.

Na sastanku je konstatovano da su domaćinskim odnosom u RiTE “Gacko” uspjeli da riješe problem gubitaka zbog dugova nastalih prije 2006. godine.

Direktor RiTE “Gacko” Milenko Milidrag podsjetio je da je prije nekoliko dana završen remont postrojenja Termoelektrane, napominjući da su radovi kvalitetno urađeni i da je ostvarena ušteda od oko milion maraka.

Milidrag je rekao da se za desetak dana očekuje koncesija za novi kop, čija je količina 78 miliona tona uglja, što je dovoljno za 25 godina rada elektrane.

Direktor Rudnika “Gacko” Srđan Milović kaže da ima dovoljno uglja za nesmetan i stabilan rad Termoelektrane i da neće biti upitan njen rad kao što se spekuliše.

Milović je rekao da su vremenske neprilike, koje traju od prošle godine, usložnile eksploataciju u površinskom kopu Gacko, te zatvaranje jednog i otvaranje novog kopa, ali da u posljednjih šest mjeseci sve ide planiranom dinamikom.

“Problema u obezbjeđivanju dovoljnih količina uglja neće biti i sada je najbitnije da budući kop zaštitimo od vodotokova koji eventualno mogu ugroziti njegov rad”, naglasio je Milović.

Premijer Srpske Željka Cvijanovićeva danas je razgovarala i sa načelnikom opštine Gacko Milanom Radmilovićem. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti