Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja, čeka se izvještaj SAD

Nafta skuplja, čeka se izvještaj SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas ponovo porasle, ali je taj rast bio ograničen zbog zabrinutosti oko slabe tražnje u SAD, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u septembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku deset centi na 97,48 dolara po barelu.

Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 104,86 dolara, odnosno 25 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

Investitori su fokusirani na današnje objavljivanje izvještaja o zalihama energenata u SAD, a prema ocjenama singapurske banke “Junajted oversiz”, najnoviji izvještaj će najvjerovatnije ukazati na slabljenje tražnje u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Analitičari procijenjuju da su zalihe nafte u nedjelji zaključno sa 1. avgustom pale za 1,7 miliona barela, zalihe benzina porasle za 100.000 barela, dok su zalihe naftnih derivata (lož ulja i dizela) porasle za 600.000 barela.

Investitori, takođe, nastavljaju da pomno prate razvoj sukoba u zemljama proizvođačima nafte na Bliskom istoku, dok eskalacija nasilja u Libiji, koja je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prijeti da ugrozi napore za obnavljanje proizvodnje koja je prošle godine obustavljena zbog pobune. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti