Subota 24. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Južni tok" biće realizovan i ako Ukrajina obustavi tranzit

“Južni tok” biće realizovan i ako Ukrajina obustavi tranzit

BEOGRAD/MOSKVA, Projekat gasovoda “Južni tok”, čiju izgradnju EU pokušava da “zamrzne”, sigurno će biti realizovan čak iako Ukrajina obustavi tranzit energenata iz Rusije u Evropu, ocijenio je direktor kijevskog Centra za političke studije i konfliktologiju Mihail Pogrebinski.

“Ako EU danas pokušava da blokira `Južni tok`, jasno je da se to radi da bi se sačuvala Ukrajina kao tranzitna zona. To je, prije svega, problem Evrope, koja neće dobiti određeni dio, a u toj situaciji projekat `Južni tok` će sto odsto biti realizovan”, rekao je Pogrebinski.

Pogrebinski je izjavu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka da Ukrajina može da uvede zabranu tranzita ruskih energenata u zemlje EU ocijenio kao “štetan prijedlog”, čija bi realizacija dovela Ukrajinu u situaciju da zauvijek bude zaobiđena u svemu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Ovaj ukrajinski ekspert smatra da će tako Ukrajina u Evropi potvrditi reputaciju nepouzdanog tranzitera i onda će “Južni tok” garantovano biti izgrađen.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je u petak da nacrt zakona, koji je usvojila ukrajinska vlada, predviđa mogućnost uvođenja 26 vidova sankcija prema Rusiji, uključujući i obustavu tranzita energenata.

Ranije je zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Gasproma” Aleksandar Medvedev rekao da poslije izgradnje gasovoda “Južni tok”, ukrajinska tranzitna stanica “GTS” praktično više neće biti potrebna “Gaspromu”.

Medvedev je naveo da planovi Kijeva da u svoj GTS privuku američke i evropske investitore ni na koji način neće uticati na ruski “Gasprom”.

Gasovod “Južni tok” će iz Rusije proći po dnu Crnog mora u Bugarsku, a zatim u Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Austriju. Planirano je da prvi gas poteče 2015. godine. Vrijednost projekta “Južni tok” je 39 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti