Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Parizu arbitraža o Ini

U Parizu arbitraža o Ini

ZAGREB, U Parizu bi danas trebalo da počne arbitražni postupak između hrvatske Vlade i mađarskog “Mola” o upravljačkim pravima u “Ini”, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatska Vlada podigla je tužbu protiv “Mola” i traži da se ugovor Vlade Ive Sanadera iz 2009. godine o upravljačkim pravima u “Ini” i glavni ugovor o gasnom poslovanju proglase ništavnim.

Hrvatska zastupa stav da je trenutno važeći dioničarski ugovor u “Ini” i između Vlade i “Mola” plod koruptivnog djela.

Jak adut hrvatskoj strani u tome bi trebalo da bude pravosnažna presuda Ivi Sanaderu koji je optužen da je primio mito od zvaničnika “Mola”.

Hrvatska strana će zbog toga tražiti da se taj ugovor proglasi ništavnim, ali isto tako da “Mol” nadoknadi štetu za koju smatraju da je počinio u posljednjih pet godina koliko upravlja “Inom”.

Stavovi “Mola” su da Hrvatska nije ispoštovala sve odredbe iz ugovora koji je Vlada potpisala 2009. godine, a to je izdvajanje gasnog biznisa iz “Ine”.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je 13. juna presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu sa 10 na 8,5 godina zatvora u predmetima “Ina-Mol” i “Hipo”.

U prvom stepenu sudija Županijskog suda Ivan Turudić osudio je Sanadera na 10 godina, jer je između ostalog prepuštanjem u “Ini” upravljačkih prava mađarskom “Molu”, te izdvajanjem nerentabilnog gasnog poslovanja postupio suprotno nacionalnim interesima, za što je stekao ličnu materijalnu korist.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti