Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJanaf: Kurdska nafta prekrcava se u Omišlju

Janaf: Kurdska nafta prekrcava se u Omišlju

RIJEKA,  Tanker sa četrdesetak hiljada tona nafte koju su dostavili irački Kurdi sinoć je uplovio u tankersku luku u Omišlju, potvrdili su u Janafu (Jadranski naftovod ). O tome je javila agencija Reuters, tvrdeći da je isporuka dogovorena bez znanja vlasti u Bagdadu.

Tanker s oko 40.000 tona nafte, koji je isplovio iz Turskog grada Ceyhana, navodno je na otvorenom moru pretovario naftu na drugi tanker, koji je još sinoć privezan u Omišlju. Pretpostavlja se da je riječ upravo o kurdskoj nafti, a kupac može biti bilo tko od srednjoevropskih zemalja.

Kurdska je nafta preko hrvatskog naftovoda danas u tranzitu u prema MOL-ovoj rafineriji. U Janafu kažu da se digla bura ni oko čega, da u cijelom poslu ništa nije sporno jer imaju ugovor s MOL-om te da je to bio jedan od manjih tankera s naftom. Dosad su rijetke kompanije htjele kupiti kurdsku naftu, ali to je promijenio napad islamista.

Kako javlja Reuters, Kurdi prodajom nafte žele finansirati borbu za neovisnost u čemu im savezništvo sa SAD-om sigurno može pomoći.

Zbog sporova iračkih Kurda i centralne vlasti u Bagdadu ova je nafta jeftinija i više od 50 odsto. Jeftina za preradu, sa velikom dobiti, ali sa koliko velikim političkim posljedicama? Islamski militanti u sukobu su i s Bagdadom i s Kurdima. Sjedinjene Američke Države pozivaju u pomoć Kurdima, a ako se i Hrvatska odazove, ovakav bi spoljnopolitički potez kupovanja kurdske nafte mogao biti jednako efikasna pomoć, kao i od direktnog naoružavanja. HRT

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti