Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZalihe gasa dovoljne za tri mjeseca

Zalihe gasa dovoljne za tri mjeseca

BEOGRAD,  Rezerve gasa u skladištu u Banatskom Dvoru mogu da u slučaju krize zadovolje potrebe stanovništva do tri mjeseca, izjavio je sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.
Ljubinko Savić je agenciji Beta rekao da gas iz podzemnog skladišta “Banatski Dvor” ne može da podmiri potrebe svih potrošača u vrijeme najveće zimske potrošnje, već samo snadbjevanje prioritetnih potrošača.

“Srbija u špicu potrošnje, odnosno u danima sa veoma niskom temperaturom, može da potroši do 12 miliona kubnih metara gasa dnevno, dok se iz podzemnog skladišta gasa ‘Banatski Dvor’ zbog tehničkih i bezbednosnih uslova dobija oko četiri miliona kubnih metara gasa dnevno“, rekao je Savić.
On je naveo da Srbija ima neustaljenu potrošnju prirodnog gasa i da je to glavni problem pri ugovaranju isporuke sa inostranim dobavljačem.
“U letnjem period ta potrošnja je zaista mala – oko dva miliona kubnih metara dnevno, a u zimskom periodu i više od 10 miliona. U Srbiji domaćinstva troše između 10 i 20 odsto gasa, zavisno od pariteta cena drugih energenata, a toplane 20 do 25 odsto i ta potrošnja se uglavnom realizuje tokom zime“, rekao je Savić.
Ocijenio je da bi u slučaju krize najveći teret bio na privredi jer ona troši oko 60 odsto gasa u Srbiji.
“Alternativa gasu postoji, ali ne kod svih potrošača. Zamena kod toplana može biti mazut i ugalj, u industriji slično. Međutim domaćinstva nemaju veliki izbor i u takvoj situaciji se okreću najlakše dostupnoj energiji, a to je struja”, rekao je Savić.
Tada glavni teret, istakao je on, preuzima elektroenergetski sistem koji je baziran na uglju, a proizvodnja uglja je ove godine imala veliku štetu od poplava.
Savić je rekao da, ukoliko dođe do krize sa isporukom gasa preko Ukrajine, to neće pogoditi samo Srbiju, već i zemlje Zapadne Evrope, te “da li će na tom tržistu biti viškova gasa i po kojoj ceni videćemo”.
Iskustvo iz 2009. govori da su cijene u tim okonostima znatno nepovoljnije i tada nastupaju trgovci i špekulanti, rekao je Savić.
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je ove nedelje da je skladište gasa u Banatskom Dvoru napunjeno – u njemu je već 449 miliona kubnih metara gasa, ali da bi do kraja avgusta moglo da se na poseban način dopuni do 470 miliona kubnih metara što bi bio maksimum.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti