Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPoplave omele proizvodnju struje u RS

Poplave omele proizvodnju struje u RS

BANJALUKA, Iako su zbog nezapamćeno visokih padavina akumulacije većine hidroelektrana “Elektroprivrede RS” (ERS) bile daleko iznad prosjeka, trenutni bilans proizvodnje struje je četiri odsto ispod predviđenog plana, zbog nepogoda koje su izazvale poplave na kopovima uglja i termoelektranama sistema ERS.

Potvrđuju ovo iz stručnih službi ERS i objašnjavaju da je najprostiji odgovor na ovakav presjek stanja proizvodnje to da podbačaj koji su napravile termoelektrane sada namiruje proizvodnja hidroelektrana.
Iz ERS su precizirali da je eksploatacija uglja u rudnicima koji su dio ERS površinska, te da iskopima na njima nikako nisu pogodovale ogromne padavine.
“Pored ovoga, rudarska mehanizacija, naročito iz RiTE Ugljevik, bila je angažovana na sanaciji posljedica poplava, što se takođe odrazilo na proizvodnju”, navode u ERS.
Oni su rekli i to da su prilikom remonta generatora u TE Ugljevik uočena ozbiljnija oštećenja, tako da je produžen remont, a što se značajno odrazilo na proizvodnju u TE Ugljevik.
Iz ERS navode da je zaključno sa krajem prošle sedmice ukupno u svim sistemima ERS proizvedeno 3.450 gigavat-časova električne energije, što je navedenih četiri odsto ispod plana, ali su dodali kako se nadaju da će do kraja godine realizovati predviđeni plan proizvodnje.
Padavine koje su bile veoma obimne u nekim vremenskim intervalima i neravnomjerno raspoređene, praćene elementarnim nepogodama, značajnije su uticale na povećanje proizvodnje u sistemu Trebišnjice, i to prije svega zbog velike akumulacije Bileće, koja može zadržati veću količinu vode, te se može njom upravljati, kažu u ERS.
“Ove godine je u sistemima ERS planirana proizvodnja 5.622 gigavat-časa struje, a ovaj plan se zasad ostvaruje sa 96 odsto”, precizirali su iz ERS.
Ipak, oni navode da s obzrom na nivo akumulacije Bileća, u uslovima stalnog rada termoelektrana, očekuju da će se ispuniti plan proizvodnje.
Iz ERS su na kraju dodali i podatak da je u HE Višegrad zabilježen dotok ispod plana, te da ovaj kapacitet bilježi manji podbačaj plana.
Iz Hidroelektrana na Vrbasu kažu da su zbog ogromnih kiša koje su pale u ovoj godini već sada premašili prošlogodišnji nivo proizvodnje.
Željko Stipanović, izvršni direktor Hidroelektrana na Vrbasu, kaže da će prema sadašnjim procjenama HE na Vrbasu ostvariti za 15 odsto veću proizvodnju u odnosu na plan.
“Ovo znači da ćemo u odnosu na 274 gigavat-časa, koliko smo planirali u 2014. godini, proizvesti 306 gigavat-časova”, kaže on.
Stipanović je podsjetio da je sasvim sigurno da će ogromni prilivi u akumulacije HE na Vrbasu uticati na jednu od najvećih realizacija proizvodnje ovog preduzeća ikada.
Iz ERS su podsjetili da je “Elektroprivreda RS” prošle godine zabilježila rekordnu proizvodnju, najveću od osnivanja ERS, te da su tada proizvedena 6.364 gigavat-časa električne energije.
Prodaja struje blago niža od plana
Kako su proizvodnja i potrošnja u 2014. godini približno jednake planiranim za ovu godinu, tako je i prodaja na slobodnom tržištu na nivou neznatno nižem od plana, kažu u “Elektroprivredi RS”.
Oni preciziraju da će, prema očekivanjima, do kraja godine realizovati prodaju 1.624 gigavat-časa na slobodnom tržištu.
“Bilansni viškovi se prodaju na slobodnom tržištu, a zavise od ukupne proizvodnje električne energije u RS i potrošnje”, navedeno je iz “Elektroprivrede RS”.
Iz ERS su dodali da je potrošnja električne energije tokom ljetne sezone na nivou plana, odnosno za oko dva odsto veća u odnosu na prošlogodišnju u istom periodu. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti