Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti MOL mora da osigura INA

MOL mora da osigura INA

ZAGREB, Mađarska naftna kompanija MOL mora da postupa u najboljem poslovnom interesu INA-e, navedeno je u zajedničkoj izjavi Republike Hrvatske i kompanije MOL.

U slučaju prodaje svog vlasničkog udjela u hrvatskoj kompaniji mora da osigura da kupac preuzme obaveze MOL-a.

Ta izjava objavljena je danas na internet stranicama hrvatskog Ministarstva privrede, u kojoj se navodi da će MOL morati da preuzme sve moguće posljedice presude Arbitražnog suda u Parizu.

Arbitražni sud, utemeljen prema pravilima Komsije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), naložio je Hrvatskoj i MOL-u da objave zajedničku izjavu u kojoj će se, između ostalog, obavezati da to pitanje više ne spominju u javnosti, kako ne bi došlo do kontradiktornih izjava u medijima.

U zajedničkoj izjavi se navodi i to da je Hrvatska 30. juna od suda zatražila određivanje privremenih mjera protiv MOL-a.

Između ostalog, traženo je izdavanje privremene sudske zabrane kojom bi se odredilo zamrzavanje akcionarskog udjela MOL-a i korišćenje kontrole nad upravljanjem za smanjivanje ili zatvaranje rafinerija INA, otpuštanje radnika ili drugo djelovanje koje bi štetilo poslovnim interesima hrvatske kompanije.

Hrvatska vlada je 17. januara 2014. pokrenula arbitražni postupak protiv MOL-a pred UNCITRAL, nakon što je MOL 26. novembra 2013. pokrenuo odvojeni arbitražni postupak protiv Vlade Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova koji funkcioniše u sastavu Svjetske banke. Seebiz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti