Nedjelja 26. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMorgan Stenli gradi postrojenje za izvoz gasa

Morgan Stenli gradi postrojenje za izvoz gasa

NJUJORK, Američka investiciona banka Morgan Stenli planira izgradnju jednog od prvih postrojenja za izvoz američkog komprimovanog prirodnog gasa (KPG).

To govori da se ta banka vraća tržištima sirovina.
U dokumentu od 23 stranice, koji je još u maju dostavljen Odboru za fosilnu energiju pri američkom ministarstvu energetike, Morgan Stenli iznosi svoj prijedlog o izgradnji i vođenju postrojenja u blizini grada Friport (američka savezna država Teksas), uz godišnji kapacitet isporuka komprimovanog prirodnog gasa od 60 milijardi kubnih metara.

Prema tvrdnjama neimenovanih izvora, planirani troškovi izgradnje tog postrojenja se kreću između 30 i 50 miliona dolara, a po završetku izgradnje, koje bi po dobijanju odobrenja ministarstva trebalo da bude okončano za godinu dana, prirodni gas će se izvoziti u zemlje sa kojima SAD ima ugovore o slobodnoj trgovini, poput Dominikanske Republike, Paname, Gvatemale, Salvadora, Hondurasa i Kosta Rike.

Ove zemlje uglavnom koriste naftu za rad svojih elektrana, dok bi prirodni gas iz SAD mogao biti daleko jeftinija alternativa. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti