Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaNajavljena izgradnja male hidroelektrane "Medna"

Najavljena izgradnja male hidroelektrane “Medna”

BANJALUKA, Polaganje temeljca za izgradnju male hidroelektrane “Medna”, u opštinama Mrkonjić-Grad i Ribnjak, bit će obavljeno 4. septembra u mjestu Donji Vrbljani.

Investitori izgradnje hidroelektrane su kompanija „Interenergo“ iz Ljubljane i austrijska energetska grupa „Kelag“, koja je vlasnik kompanije „Interenergo“.

Vlada Republike Srpske je dala dozvolu za rad objekta do 2041. kompaniji „LSB Elektrane“ d.o.o., koja je u 100 postotnom vlasništvu „Interenergo“ d.o.o. Ljubljana.

Elektrana će proizvoditi 21 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje električnom energijom više od 6.000 domaćinstava.

Investicija za izgradnju MHE “Medna” će iznositi 20 miliona evra. Investitori su u projekt do sada uložili milion eura za otkup zemljišta, pripremu projekata i pripremne radove, koje su obavile lokalne građevinske kompanije.

Hidroelektranu će graditi građevinska firma „Entea“ iz BiH s podizvođačima, koji će bit lokalne građevinske firme.
Izgradnja automatizovane male hidroelektrane s 2,7 km tunela trajaće dvije godine.

Polaganje temeljca obaviće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor kompanije „Interenergo“ Anton Papež.

Otvaranju gradilišta će, kako je danas najavljeno, prisustvovati i predstavnici investitora, Vlade Republike Srpske, lokalne zajednice, te predsjednik Komisije za koncesije Predrag Aškrabić, direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović. Fena

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti