Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBijeljina se energetski osamostaljuje

Bijeljina se energetski osamostaljuje

– Za šest godina 70 odsto energije će biti obnovljivih izvora

 

BIJELJINA, Bijeljina planira da do 2020. godine čak 70 odsto svih energetskih potreba grada podmiri iz obnovljivih izvora. Prema usvojenom planu energetskog razvoja, Bijeljina će za šest godina, 40 odsto energetskih potreba podmirivati energijom iz biomase, po 10 odsto iz geotermalnih izvora i gasa, četiri megavata solarne energije, a 20 odsto energije od nafte, 10 odsto iz uglja i samo 10 odsto korištenjem električne energije, potvrdio je za specijalizovani portal EnergetikaRS.com Cvijetin Simić predsjednik Energetskog savjeta Bijeljina.

Plan energetskog razvoja Grada Bijeljina i opštine Bogatić, koji je podržao i Evropski centar za obnovljive izvore „Gussing“ u okviru prekogranične saradnje, usvojen je na poslednjoj sjednici Skupštine Bijeljina.
Ovim planom predviđeno je da se u narednom periodu na području dvije lokalne zajednice smanji potrošnja uglja, nafte i električne energije za grijanje, te da se poveća korištenje geotermalne energije, gasa i biomase.
„Zajedno sa Vladom RS, PD „Semberija“, Poljoprivrednim fakultetom i drugim opštinama ove regije formiraćemo Regionalni centar za obnovljive izvore energije i za organsku proizvodnju, definisaćemo energetski potencijal rijeke Drine u donjem toku i uključiti ga u energetski plan”, kaže Simić.
On ističe da u narednom periodu treba pripremiti proceduru izrade projektne dokumentacije i pokrenuti aktivnosti na izvođenju geotermalnih bunara, u skladu sa propisima i potrebama Grada Bijeljina, neophodno je izmijeniti i dopuniti odluke Grada Bijeljina, kao što je Odluka o komunalnom redu, o obavezi korisnika geotermalne energije iz plitkih voda, te usaglasiti druge propise i odluke sa ovom problematikom.
Plan energetskog razvoja grada Bijeljina podrazumijeva stimulisanje povećanja energetske efikasnosti i njegovo usaglašavanje sa Akcionim planom o energetskoj održivosti grada Bijeljina.
Jedan od zadataka Energetskog savjeta, kaže Simić, je da se organizuje i manifestacija „Energetski dani Bijeljina 2014“. Cilj manifestacije bio bi podizanje javne svijesti i promocija potencijala korišćenja obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske efikasnosti u građevinarstvu, industriji, transportu, razmjena znanja i iskustva u implementaciji projekata, kao i nastojanja da se privuku pojedini investitori iz regiona i svijeta.
ENERGETIKARS.com: Lj.Ljubojević

1 KOMENTAR

  1. Mogu im obezbijediti donaciju od 5,0 miliona EUR ako djelimicno uvedu biomasu (40%) kako kazu. To sam ponudio Doboju i nikad mi se nisu javili. Nema talova za guzonje koji odlucuju, i to je to….

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti