Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti"Elektroprivreda Republike Srpske" ostvarila 96 odsto svojih zahtjeva

“Elektroprivreda Republike Srpske” ostvarila 96 odsto svojih zahtjeva

TREBINJE/ PRAG,   “Elektroprivreda RS” je zadovoljna ishodom arbitraže u postupku protiv “Češke elektroprivrede”, jer je odštetni zahtjev koji su postavili Česi odbijen gotovo u cijelosti, saopšteno je  iz EPS-a.

Kako su istakli u “Elektroprivredi RS”, odluka arbitražnog tribunala, koja je obavezujuća i na nju se više ne može žaliti, obavezuje ČEZ da ERS isplati 310.000 evra na ime troškova arbitražnog postupka, a ERS je obavezao da preuzme ČEZ-ov udio u “Novim elektranama RS” po cijeni ulaganja od dva miliona evra, te je obavezao da ČEZ-u isplati 1,9 miliona evra na ime određenih kursnih razlika.

“Imajući u vidu početnu poziciju i očekivanja ČEZ-a, arbitražnu odluku smatramo izuzetnim uspjehom ERS i Gacka”, naveli su uz pojašnjenje da je ČEZ ostvario 3,4 odsto svog zahtjeva, a ERS 96,6 odsto.

Pojasnili su, takođe, da će kupovinom ČEZ-ovog udjela ERS postati stoodstotni vlasnik nad svim studijama i tehničkom dokumentacijom u okviru pilot projekta, čime, kako su dodali, ERS može nesmetano nastaviti sa realizacijom projekta.

Naveli su, takođe, da za ERS nikad nije bilo sporno da kupi ČEZ-ov udio, odnosno implementira “put opciju”, ali da ERS nije htjela pristati da isplati ČEZ-u odštetni zahtjev od 56 miliona evra na ime naknade štete i izgubljene dobiti.

Čelnici ČEZ-a su u utorak u saopštenju objavili da su oni u stvari dobili arbitražu protiv ERS-a. Prema njihovoj verziji, arbitri su presudili da je ERS prekršio odredbe ugovora prilikom izgradnje bloka u termocentrali u Gacku, te da je arbitraža pokazala da su oni imali pravo.

“Panel sudija je dosudio da ERS, koja je u vlasništvu RS, kupi od ČEZ-a dionice u zajedničkoj kompaniji ‘Nove elektrane RS’ za kupovnu cijenu od dva miliona evra uz ugovorom definisanu kamatnu stopu”, navela je Barbora Pulpanova, portparol ČEZ-a.

Ona je dodala da će ČEZ primiti još dva miliona evra uz kamatu za tekuće troškove, što znači da će kompenzacija ČEZ-u, kako je naglasila, dostići 7,5 miliona evra.

U ERS rekli su da ne žele komentarisati ove navode, za koje smatraju da su za domaću češku upotrebu i da nisu zasnovani na činjenicama.

Kako su ranije pisali mediji, ČEZ je na osnovu ugovora iz maja 2007. godine sa ERS o izgradnji nove termoelektrane u Gacku, vrijedne 1,4 milijarde evra, tražio odštetu od oko 60 miliona evra plus pripadajuće kamate.

Oni su tada objavili da “ERS ne čini ništa na realizaciji projekta” i da se zato povlače iz izgradnje centrale, čija je ukupna instalisana snaga trebalo da bude 660 megavata. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti