Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPočela izgradnja mini hidroelektrane "Medna“

Počela izgradnja mini hidroelektrane “Medna“

RIBNIK, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i direktor ljubljanske kompanije “Interenergo” Anton Papež ozvaničili su u Donjim Vrbljanima kod Ribnika početak izgradnje male hidroelektrane “Medna”, nominalne snage 4,9 megavata, što je projekat ukupne vrijednosti od 20 miliona evra.

Izgradnju elektrane finansira austrijska energetska grupa “Kelag”, u čijem je vlasništvu ljubljanski “Interenergo”, a proizvodiće 21 gigavat čas električne energije, što je dovoljno za snadbijevanje više od 6.000 domaćinstava.

Vlada Republike Srpske odobrila je dozvolu za rad objekta do 2041. godine kompaniji “LSB Elektrane”, čiji je stoodstotni vlasnik “Interenergo”.

Hidroelektranu će graditi građevinska firma “Entea” iz BiH sa podizvođačima koji će biti lokalna građevinska preduzeća, a izgradnja automatizovane male hidroelektrane sa 2,7 kilometara tunela trajaće dvije godine.

Kovačević je rekao da je ovaj projekat dokaz da je Republika Srpska izuzetno mjesto za investitore. “Primjer za to jeste kompanija `Kelag` koja je investirala kod nas na čemu smo im zahvalni. Ovaj projekat je jako značajan za lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku i Vlada će učiniti sve da nastavi sa ovakvim investicijama”, rekao je Kovačević.

Šef Predstavništva Repubike Srpske u Izraelu Arie Livne, koji je prisustvovao otvaranju u ime predsjednika Republike, naglasio je da je ovaj projekat od velikog značaja za privredu Srpske i da predstavlja tehnološki dobar poduhvat koji neće uticati na ekologiju.

“Male hidroelektrane su jako važne za našu privredu i nadam se da će ova investicija biti uspješno realizovana”, rekao je Livne.

Direktor kompanije “Interenergo” Anton Papež naglasio je da se elektrana gradi po svim ekološkim standardima koji su primjer visoke tehnologije u izgradnji malih i srednjih hidrocentrala.

On je dodao da je austrijski “Kelag” u Banjaluci do sada investirao više od 30 miliona evra. “Dosadašnji rezultati daju nam snagu da nastavimo sa projektima iskorištavanja vodenih kapaciteta Republike Srpske”, rekao je Papež i zahvalio institucijama Srpske na pomoći pri realizaciji projekta.

Investitori su u projektu izgradnje elektrane do sada uložili milion evra za otkup zemljišta, pripremu projekata i pripremne radove koje su obavile lokalne građevinske kompanije.

Optimalni rad hidroelektrane će biti pod nadzorom stručnjaka u firmi “Ehe” Banjaluka, “Interenergo” Ljubljana i austrijskog “Kelaga”.

Investitori navode da će osigurati usklađenost sa usvojenim lokalnim i međunarodnim ekološkim zahtjevima, tako da gradnja zgrade neće uzrokovati bilo kakvo trajno oštećenje prirodnog okruženja.

Hidroelektrane će uzimati iz korita količinu vode koja ne ugrožava zakonske biološke minimume rijeke.

Sva voda se u rijeku vraća nizvodno u istoj količini i istog kvaliteta, a biće izgrađen i riblji put u skladu sa najnovijim evropskim standardima.

Investitorovi inženjeri predvidjeli su izgradnju 2.635 metara dugog tunela sa unutrašnjim prečnikom od 2,80 metara i 30 centimetara armirano-betonske obloge, čiji vijek trajanja može biti više od 100 godina.

Mašinska zgrada smještena je u stijenu, a odustalo se i od izgradnje vodostaja, čime je dodatno smanjeno narušavanje postojećeg pejzaža. Srna

1 KOMENTAR

  1. Otvoreno se prica po BL da je neko za ovaj posao uzeo 2 miliona. Pominju se i neka imena a i svjedoci, ali niko ne smije sa informacijama u javnost prije SIPE koja ispituje slucaj

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti