Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGasprom: EU neće stati na Južni tok

Gasprom: EU neće stati na Južni tok

MOSKVA,  Evropska komisija pokušava da odloži realizaciju Južnog toka, ali je Gasprom sa partnerima odlučan u namjeri da taj projekat sprovede kako je i planirano, izjavio je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov koji kaže da EU odlaže realizaciju gasovoda isključivo na osnovu političkih razloga.
“Odlučili smo se za investiciju od više milijardi dolara u jedan od najvećih svjetskih projekata energetske infrastrukture, zajedno sa nekoliko evropskih partnera. Ova odluka je bila zasnovana na rigoroznoj ekonomskoj i komercijalnoj procjeni i mi smo odlučni u namjeri da projekat sprovedemo po planu,” rekao je Kuprijanov, u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Južni tok uživa komercijalnu podršku vodećih evropskih kompanija, kao i podršku zemalja učesnica, koje su pozdravile alternativnu trasu za gas i izvor investicija u kriznim ekonomijama, istakao je on i dodao da sve ovo ukazuje da iza Južnog toka stoji solidan poslovni rezon, ali da Evropska komisija, ipak, pokušava da odloži projekat na osnovu isključivo političkih razloga.

“Za sada djeluje da je EU spremna na sopstvenu štetu da blokira projekat koji bi joj povećao energetsku bezbjednost i pomogao Evropi da zadovolji sve veće potrebe za uvozom energije i to bez ikakvih troškova po evropske poreske obveznike. Ipak, ja se nadam da će komercijalna logika prevladati”, naglasio je Kuprijanov.

On je istakao i da će Južni tok eliminisati tranzitni rizik za potrošače koji se snabdjevaju preko Ukrajine, i to uz niže troškove izgradnje tog gasovoda, od onih do kojih bi došlo unapređivanjem ukrajinskog tranzitnog sistema.

S pravom se ističe da je Južni tok kreiran da bi se zaustavila pretjerana zavisnost od ukrajinskog sistema tranzita gasa, rekao je on i dodao da zemlje u jugoistočnoj Evropi vjerovatno imaju isto toliko razloga, kao i Gasprom, da “očajnički” žele da umanje tranzitne rizike, istakao je Kuprijanov.

Za razliku od sjevernih zemalja, članica EU, koje imaju koristi od povećane bezbjednosti snabdjevanja putem Sjevernog toka, jugoistočne zemlje Evrope još uvijek nemaju alternativnu trasu snabdjevanja gasom, ukazao je on i naveo da se troškovi unapređenja ukrajinskog tranzitnog sistema procjenjuju na čak 19,5 milijardi dolara, što i dalje ne bi eliminisalo tranzitni rizik.

“Južni tok će ovo učiniti, i to uz niže troškove,” poručio je Kuprijanov.  Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti