Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Srpskoj neće biti poskupljenja struje

U Srpskoj neće biti poskupljenja struje

TREBINJE,  Cijena električne energije u Republici Srpskoj, koja je najniža u regionu, u narednih godinu dana neće se povećavati, potvrdio je Ilija Tamindžija, direktor Direkcije za razvoj u “Elektroprivredi Republike Srpske”.
S obzirom na sveukupnu složenu ekonomsku situaciju i platežnu moć naših građana, donesena je odluka da nema povećanja cijena struje, iako je od strane zavisnih preduzeća bilo opravdanih zahtjeva za poskupljenjima, jer su povećane i cijene iskopa uglja termoelektrana, dok su hidroelektrane svoje zahtjeve bazirale na novim investicijama”, objašnjava Tamindžija.
I pored činjenice da Republika Srpska ima najnižu cijenu električne energije u regionu, i u privredi i u domaćinstvima, Tamindžija dodaje da je stav “Elektroprivrede RS” jasan, da cijene neće biti povećane do daljeg, osim redovnog prelaska sa ljetne na zimsku tarifu, koja počinje 1. oktobra.
On kaže da Republika Srpska, kada je u pitanju privreda, u odnosu na “Elektroprivredu Srbije”, ima za četiri odsto nižu cijenu struje, od “Elektroprivrede Herceg Bosne” je čak 84 odsto jeftinija, a u odnosu na “Elektroprivredu BiH” 75 odsto. U tom segmentu, struja koja se prodaje u RS u odnosu na “Elektroprivredu Crne Gore” jeftinija je za 64 odsto, dok je u odnosu na “Elektroprivredu Hrvatske” naša cijena struje za privredu niža za 113 odsto.
Kada su u pitanju domaćinstva, teritorija koju pokriva “Elektroprivreda Herceg Bosne” ima za 23 odsto skuplju struju od Republike Srpske, 15 odsto je veća cijena kod potrošača “Elektroprivrede BiH”, 10 odsto kod srbijanskih potrošača, 40 odsto kod potrošača “Elektroprivrede Crne Gore”, a 64 odsto više plaćaju potrošači u Hrvatskoj.
Tamindžija precizira da struje u Republici Srpskoj u ovoj godini neće nedostajati, te da, prema godišnjem planu, RS ima viška struje na nivou od oko 30 odsto od proizvedenog.
On dodaje da se plan proizvodnje ostvaruje na nivou od oko 97 odsto, što je, s obzirom na remonte postrojenja i izvjesni poremećaj u radu na hidrocentralama usljed nedavnih poplava, na zadovoljavajućem nivou.
“Zbog određenih odstupanja, trenutno se radi rebalans elektro-energetskog bilansa za ovu godinu, prema kojem će, od planiranih 5.668,78 gigavat-časova električne energije u ovoj godini, po rebalansu biti smanjeno za 0,8 odsto, odnosno 5.624, 61 gigavat-čas“, dodaje Tamindžija, preciziravši da je odstupanje najviše uslovio neplanirani duži remont od mjesec dana u Ugljeviku, koji se nije mogao predvidjeti.
Iz razloga remonta Ugljevika, termoelektrane u ovom momentu imaju oko 10 odsto nižu proizvodnju od plana, dok je u Hidroelektranama proizvodnja veća za sedam do osam procenata od planirane.
Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, smatra da se radi o dobroj odluci uz ocjenu da i ne postoji razlog za podizanje cijene struje.
“Platežna moć stanovništva je mala, a trošak struje učestvuje sa oko 20 odsto u životnim troškovima građana”, kazao je Petrović uz ocjenu da struja ne bi smjela da poskupi dok se ne poveća platežna moć stanovništva.
Prema njegovim riječima, struja je jedan od resursa kojeg ima viška, pa je i logično da građani kroz njegovu nisku cijenu donekle amortizuju lošu platežnu moć. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti