Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBajatović: Poskupljenje gasa bilo bi minimalno

Bajatović: Poskupljenje gasa bilo bi minimalno

BEOGRAD, Poskupljenje gasa u Srbiji, u slučaju da budu potrebne dodatne količine ako izbije gasna kriza, bilo bi minimalno, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

“Skladište gasa ‘Banatski dvor’ je puno, imamo rezervu više od 450 miliona kubika gasa. To pokriva potrošnju domaćinstava, ali ne i privrede, za oko tri mjeseca. Ako procijenimo da nam trebaju dodatne količine gasa, obezbijedićemo i to, što bi uticalo na cijenu tog energenta, ali ne u velikom procentu”, rekao je Bajatović za “Blic”.

On je dodao da je teško procijeniti koje dodatne količine gasa bi eventualno bile potrebne Srbiji, koje bi bile skladištene u Mađarskoj, ali je istakao da bi to bilo “nekoliko odsto”.

“Blic” podsjeća da je prethodna gasna kriza izbila 7. januara 2009. godine kada je Rusija potpuno obustavila isporuke gasa Evropi preko Ukrajine, zbog cijene tranzita gasa kroz tu zemlju.

Gas za domaćinstva i privredu poskupio je u Srbiji avgusta ove godine od 1,1 do četiri odsto, tako da za domaćinstva košta 45,5 dinara po kubnom metru, bez PDV-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti